Linkovi

Američki Senat potvrdio novu ambasadoricu u Njemačkoj


Amy Gutmann
Amy Gutmann

Američki Senat potvrdio je 8. februara Amy Gutmann, koju je nominirao predsjednik Joe Biden, za novu ambasadoricu SAD-a u Njemačkoj. Senat je podržao nominaciju s 54 glasa "za" i 42 "protiv", izvještava Reuters

Protiv Gutmann izjasnili su se skoro svi republikanci.

Amy Gutmann (72), dosadašnja predsjednica Univerziteta u Pensilvaniji, preuzima poziciju u Berlinu u vrijeme kada se SAD i Njemačka suočavaju s mogućom invazijom Rusije na Ukrajinu.

Neki od republikanaca koji su glasali protiv njene nominacije prisustvovali su 7. februara večeri s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Biden i Scholz naglasili su jedinstvo tokom posjete njemačkog kancelara Washingtonu dok Zapad diplomatski radi na smirivanju tenzija u blizini ukrajinske granice.

Neki republikanci su se usprotivili nominaciji Amy Gutmann jer je Univerzitet imenovao Bidena na mjesto profesora nakon osam godina provedenih na funkciji potpredsjednik SAD-a. Optužili su imenovanje

Gutmann kao "quid pro quo", aranžman u kojem jedna strana daje nešto i zauzvrat dobiva nešto drugo.

Bijela kuća odbacila je ove navode, rekavši da je Gutmann, inače stručnjakinja političke filozofije, izuzetno kvalificirana.

Drugi su propitivali Amy Gutmann zbog kineskih donacija Univerzitetu na kojem je do sada bila na čelu. Ona je odgovorila da manje od jedan posto donacija dolazi od donatora u Kini, te da nikad ne bi prihvatila sredstva koja bi mogla ugroziti vrijednosti te školske ustanove.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG