Linkovi

Američki regulatori uskoro daju dozvolu za kombinovanje vakcina


Sjedište Uprave za hranu i lijekove (FDA) Marylandu.
Sjedište Uprave za hranu i lijekove (FDA) Marylandu.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) uskoro će dozvoliti Amerikancima da dobiju dodatnu, "booster" dozu vakcine protiv Covida-19 drugačiju od one koju su prvobitno primili, prenose američki mediji. 

Federalni regulator trebalo bi da objavi strategiju o kombinovanju vakcina u srijedu, kada zvanično odobri "boostere" za vakcinu kompanija Moderna i Johnson & Johnson.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također su odobrili dodatnu dozu Pfizerove vakcine za određene kategorije stanovništva, najranije šest mjeseci poslije posljednje primljene doze.

U te kategorije spadaju građani stariji od 65 godina, Amerikanci koji žive u domovima za stara lica, radnici hitnih službi, kao i nastavnici i zdravstveni radnici, i ljudi stari između 50 i 64 godine, koji imaju specifične zdravstvene probleme.

Odluka da se dozvole dodatne doze vakcina Moderna i Johnson & Johnson uslijedila je poslije studije koju je prošle nedjelje objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Studijom je utvrđeno da se kod osoba koje su prvo primile vakcinu Johnson & Johnson nivo antitijela povećao više od 76 puta nakon što su primili "booster" vakcinu kompanije Moderna, a 35 puta poslije dodatne doze Pfizerove vakcine. Kod onih koji su dobili drugu dozu Johnson & Johnsonvakcine, broj antitijela se uvećao samo četiri puta.

U izvještaju su korištene informacije agencija AP, Reuters i AFP.
XS
SM
MD
LG