Linkovi

Američki regulatori dozvolili kombinovanje vakcina protiv Covida


Vakcine kompanija Moderna, Johnson & Johnson i Pfizer.
Vakcine kompanija Moderna, Johnson & Johnson i Pfizer.

Američki regulatori u srijedu su odobrili davanje dodatnih doza vakcine protiv Covida Amerikancima koji su primili vakcine farmaceutskih kompanija Moderna i Johnson & Johnson (J&J), a također su saopštili da kandidati za dodatnu dozu mogu da dobiju drugačiju vakcinu od one koju su prvo primili.

Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) je veliki korak u smjeru dodatne vakcincije u SAD, koja je počela dozvolom Pfizerovog "boostera" prošlog mjeseca. Međutim, prije nego što počne dodatna vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u četvrtak će konsultovaće stručnu komisiju, prije nego što objave zvanične preporuke o tome ko treba da dobije "boostere", i kada.

Zahvaljujući najnovijim odlukama, broj Amerikanaca koji su kandidati za dodatne doze vakcine mogao bi da se poveća za više desetina miliona, a formalno bi se dozvolilo miješanje i kombinovanje vakcina - što bi olakšalo dodatnu imunizaciju, posebno ljudima koji su imali sporedne efekte vakcine određenog proizvođača, ali i dalje žele da dobiju dokazanu zaštitu koju im pruža imunizacija.

FDA je odobrila treću dozu Modernine vakcine za starije građane i one kojima prijeti veći rizik od Covida zbog zdravstvenih problema, vrste posla ili uslova u kojima žive, šest mjeseci poslije posljednje doze. Jedna velika promjena je da će Modernin "booster" biti polovina doze koja je korištena kod inicijalne vakcinacije, jer su podaci kompanije pokazali da je i takva doza dovoljna da značajno pojača imunitet.

Što se tiče vakcine Johnson & Johnson, koja se daje u jednoj dozi, FDA navodi da svi Amerikanci koji su je primili, bez obzira na godine, treba da dobiju drugu dozu najmanje dva mjeseca poslije prvobitne vakcinacije.

Odluke FDA za dvije vakcine se razlikuju zato što se one prave na različite načine, sa različitim rasporedom doziranja, a vakcine J&J su konstantno pokazivale manju efikasnost od onih koje su proizveli Moderna i Pfizer.

Kada je riječ o kombinovanju vakcina, FDA navodi da je se može dobiti bilo koja vakcina kao "booster", bez obzira na to koja je vakcina prvo primljena.

Odluka je zasnovana na preliminarnim rezultatima vladine studije različitih kombinacija "boostera", koja je pokazala da dodatna doza bilo koje vrste vakcine značajno povećava nivo antitijela za borbu protiv virusa. Ta studija je također pokazala da su ljudi koji su primili vakcinu Johnson & Johnson imali znatno jači imunološki odgovor ako bi primili Modernin ili Pfizerov "booster", umjesto druge doze Johnson & Johnson. U toj studiji nije testiran Modernin "booster" u pola doze.

Zdravstveni zvaničnici naglašavaju da je prioritet i dalje da oko 65 miliona Amerikanaca koji su i dalje nevakcinisani dobiju svoju inicijalnu dozu vakcine. Međutim, kampanja dodatne vakcinacije treba da ojača zaštitu od virusa jer postoje znaci da efikasnost vakcina slabi kod blažih infekcija, iako vakcine sve tri kompanije i dalje pružaju zaštitu od komplikacija koje dovode do hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Stručnjaci i dalje razgovaraju o opravdanosti kampanje "boostera". Neki upozoravaju da američka vlada nije jasno objasnila ciljeve dodatne vakcinacije, imajući u vidu da vakcine i dalje spriječavaju najteže posljedice Covida.

Velika većina od skoro 190 miliona Amerikanaca koji su potpuno vakcinisani protiv Covida dobila je Pfizerovu ili Moderninu vakcinu, dok je oko 15 miliona dobilo vakcinu Johnson & Johnson.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG