Linkovi

Američki razarač oborio raketu i dronove Huta


Arhiv - Razarač USS Carney na fotografiji američke ratne mornarice, u Sredozemnom moru, 23. oktobra 2018.
Arhiv - Razarač USS Carney na fotografiji američke ratne mornarice, u Sredozemnom moru, 23. oktobra 2018.

Američki razarač oborio je bespilotne letjelice i projektil koje su Huti lansirali prema njemu u Crvenom moru, saopštili su zvaničnici u srijedu rano ujutro, dok je indijska mornarica objavila fotografije kako se bori sa požarom na brodu za prevoz kontejnera koji su prethono gađali Huti.

Napad u utorak je očigledno bio usmjeren na USS Carney koji je uključen u američku kampanju protiv pobunjenika koji su pokrenuli napade zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U napadu Huta učestvovale su bespilotne letjelice koje su nosile bombe i jedna protivbrodska balistička raketa, saopštila je Centralna komanda američke vojske (CentKom).

Sjedinjene Američke Države su kasnije izvele vazdušni napad uništivši tri protivbrodske rakete i tri čamca sa dronom koji nose bombe, saopštila je Centralna komanda.

Brigdni general Jahja Sari, vojni portparol Huta, priznao je napad, ali je ustvrdio da su njihove snage gađale dva američka ratna broda, bez detaljnijeg objašnjenja.

Huti "neće stati dok se agresija ne zaustavi i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze", rekao je Sari.

Sari nije priznao kasnije američke vazdušne napade. Huti nisu objavili nikakvu procjenu štete koju su pretrpjeli u napadima koje su predvodili Amerikanci, a koji su počeli u januaru, iako je rečeno da su najmanje 22 njihova borca poginula.

Od novembra, pobunjenici su više puta gađali brodove u Crvenom moru i okolnim vodama zbog rata između Izraela i Hamasa. Među tim brodovima bio je najmanje jedan sa teretom za Iran, glavnog pomagača Huta, i jedan pomoćni brod koji je kasnije krenuo ka teritoriji pod kontrolom Huta.

Uprkos više od mjesec i po vazdušnih napada predvođenih SAD, Huti pobunjenici su ostali sposobni da pokrenu značajne napade. To uključuje napad prošlog mjeseca na teretni brod koji je prevozio đubrivo, Rubimar, koji je potonuo u subotu nakon nekoliko dana plutanja, i obaranje američke bespilotne letjelice vrijedne desetine miliona dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG