Linkovi

Američki ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz nakon kineskih vojnih vježbi


Razarač sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Milius (DDG 69), raspoređen u zonu operacija 7. flote SAD-a, izvodi operaciju tranzita u Tajvanskom moreuzu, na neotkrivenoj lokaciji na ovoj fotografiji objavljenoj 17. aprila 2023.
Razarač sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Milius (DDG 69), raspoređen u zonu operacija 7. flote SAD-a, izvodi operaciju tranzita u Tajvanskom moreuzu, na neotkrivenoj lokaciji na ovoj fotografiji objavljenoj 17. aprila 2023.

Američki ratni brod USS Milius plovio je u nedjelju kroz Tajvanski moreuz, u onome što je američka mornarica u ponedjeljak opisala kao "rutinski" tranzit, samo nekoliko dana nakon što je Kina završila svoje najnovije vojne vježbe oko ostrva.

Kina, koja na Tajvan gleda kao na svoju teritoriju, službeno je završila svoje trodnevne vježbe oko Tajvana prošlog ponedjeljka, gdje je vježbala precizne udare i blokadu ostrva.

Ona je organizirala vježbe kako bi izrazila bijes zbog sastanka predsjednika Tajvana Tsai Ing-wen sa predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem, smatrajući to miješanjem u kineske unutrašnje stvari i podrškom SAD-a zasebnom identitetu Tajvana od Kine.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Milius izveo "rutinski tranzit Tajvanskog moreuza" kroz vode "gdje se primjenjuju slobode plovidbe i prelijetanja na otvorenom moru u skladu s međunarodnim pravom".

Tranzit broda pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, dodaje se.

Američka mornarica plovi ratnim brodovima kroz moreuz otprilike jednom mjesečno, a također redovno provodi slične misije slobode plovidbe u spornom Južnom kineskom moru.

Prošle sedmice, USS Milius plovio je u blizini jednog od najvažnijih otoka u Južnom kineskom moru, koje je napravio čovjek i koje kontrolišu Kinezi, Mischief Reef. Peking je to proglasio nezakonitim.

Kina je nastavila svoje vojne aktivnosti oko Tajvana od završetka vježbi, iako u smanjenom obimu.

U ponedjeljak ujutro, Ministarstvo odbrane Tajvana je saopćilo da je uočilo 18 kineskih vojnih aviona i četiri pomorska broda koji djeluju oko Tajvana u prethodna 24 sata.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi pod svoju kontrolu stavila Tajvan kojim se upravlja demokratski.

Tajvanska vlada odbacuje kineske teritorijalne zahtjeve i kaže da samo stanovnici ostrva mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG