Linkovi

Američki nosač aviona u Vijetnamu poslije 43 godine


Američki nosač aviona "USS Karl Vinson" prilikom uplovaljavanja u vijetnamsku luku
Američki nosač aviona "USS Karl Vinson" prilikom uplovaljavanja u vijetnamsku luku

Nosač aviona američke ratne mornarice posjetio je vijetnamsku luku po prvi put nakon okončanja vijetnamskog rata 1975. godine.

Brod “USS Karl Vinson” na nuklearni pogon usidren je u centralnom vijetnamskom lučkom gradu Da Nang, u okviru petodnevne posjete.

Posjeta je uslijedila u vrijeme kada Kina, koja polaže pravo na većinu površine Južnokineskog mora, ojačava vojno prisustvo na arhipelagu Parasel.

U arhipelagu Spretlis, pomorskoj teritoriji na koju Vijetnam takođe polaže pravo, Kina je do sada izgradila sedam vještačkih ostrva sa svojim objektima.

“Mislim da posjeta broda 'USS Karl Vinson' pokazuje našu posvećenost partnerstvu sa VIjetnamom i dramatičan napredak u izgradnji bilateralnih odnosa. Takođe, mislim da ova posjeta pokazuje snažnu posvećenost Amerike indopacifičkom regionu. Dokle god bude postojao ovaj zajednički interes, koji će napredovati, SAD i Vijetnam dijelit će širok spektar interesovanja uključujući želju da održe mir, prosperitet, neometanu trgovinu i slobodu plovidbe od koje zavisi budućnost ekonomije regiona”, izjavio je američki ambasador u Vijetnamu, Den Kritenbrink.

Najavljeno je da će posada nosača, koja broji 6.000 mornara, posjetiti centar za pomoć osobama izloženim “narandžastom agensu”, toksičnoj mješavini herbicida korištenoj tokom rata širom zemlje od strane vojske SAD, kao i jedno sirotište.

Takođe su najavljeni košarkaški i fudbalski mečevi sa lokalnim mještanima, a mornarički bend će održati koncert.

Iako je ovo prvi put da se američki nosač aviona usidrio u vijetnamskoj luci, zbog sve boljih veza dva bivša ljuta protivnika manji brodovi američke ratne mornarice sve su češći posjetioci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG