Linkovi

Američki mediji u Rusiji kao „strani agenti”


Logo Glasa Amerike
Logo Glasa Amerike

Rusija je saopštila da je upozorila devet američkih državnih medija da će, po novom zakonu, najverovatnije biti registrovani kao „strani agenti“. Među medijima koji su upozoreni su i Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je amandmane na zakon iz 2012. gdine o nevladinim organizacijama, koji sad obuhvata i medije.

Taj propis je odgovor na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da se ruska državna TV stanica „Russia Today“ tako registruje u Americi.

Registracija „stranih agenata” podrazumijeva da strani mediji moraju da dostave podatke o svojim ciljevima, kompletne izvještaje o finansijama, izvorima finansiranja i zaposlenima.

Također, od medija bi moglo da se traži da na svojim internet stranicama i društvenim mrežama na vidno mjesto stave da su „strani agenti”. Kremlj bi, ako to smatra potrebnim, mogao da blokira njihove web stranice.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Bennet rekla je da se u ovom trenutku ne zna kakve će efekte zakon imati na proizvodnju vijesti Glasa Amerike u Rusiji.

Bennet naglašava da je „Glas Amerike, po zakonu, nezavisni, nepristrasni medij koji se bazira na činjenicama i ostaje vjeran tim principima.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG