Linkovi

CPAC: Američki konzervativci o kompromisu i promjeni


CPAC
CPAC
Na tisuće konzervativaca okupljalo se ovaj tjedan u Washingtonu, u potrazi za odgovorima na pitanje – zašto su republikanci izgubili na prošlogodišnjim izborima. Konferencija Konzervativne političke akcije (Conservative Political Action Conference ili CPAC) služi i kao platforma za audiciju republikanaca koji bi se možda htjeli kandidirati za predsjednika na izborima 2016. godine.

Konferencija privlači konzervativne aktiviste sa svih strana Amerike. Među onima koji bi htjeli ostaviti snažan dojam i senator je iz Floride, Marco Rubio.

Marco Rubio
Marco Rubio
“U cijeloj povijesti svijeta i čovječanstva, gotovo se svatko rađao siromašan i zapostavljen. Ono što nas čini drugačijima, to je činjenica da se ljudima ovdje pruža prava, istinska šansa za bolji život, bez obzira odakle potekli.”

Rubia smatraju mogućim predsjedničkim kandidatom na izborima 2016. godine, kao i Randa Paula, senatora iz Kentuckyja. Za razliku od drugih konzervativaca, međutim, Paul kaže da se republikanska stranka mora mijenjati.

“Treba nam republikanska stranka koja će u južnom Chicagu, South Side of Chicago, ustati i povikati ‘Mi smo stranka poslova i mogućnosti!’ Republikanska stranka, Grand Old Party (GOP), stranka je za srednju klasu.”

Konferencija je i svojevrsno okupljalište za konzervativne aktiviste, uključujući i veliki broj radio voditelja ultrakonzervativnog “tea party” pokreta, a konferenciju prenosi i Tea Party TV.

Na izborima u studenom prošle godine, predsjednik Barack Obama pobijedio je po drugi put zahvaljujući u velikoj mjeri premoćnoj podršci manjinskih i mlađih glasača; to je nešto što treba mijenjati, kaže organizator Al Cardenas, iz American Conservative Union.

“Amerika se demografski mijenja i ukoliko konzervativni pokret želi biti većinski pokret u zemlji, on mora jednako snažno privlačiti svakoga u zemlji.”

Kongresni zastupnik iz Iowe Steve King kaže da su konzervativci optimistični unatoč prošlogodišnjim izborima.

“Vraća nam se energija. Doista mislim da je tako. Svakako se na ishod izbora 6. studenog može gledati kao na poraz, ali ne radi se o tome da smo izgubili nego jednostavno ono što smo planirali nismo ostvarili.”

Ali mnogi konzervativci na konferenciji protive se ideji kompromisa po ključnim pitanjima, uključujući studenta Kelseyja Drapkina. “Znam da se mnogo govorilo o tome da bismo trebali biti popustljiviji po društvenim pitanjima. No, ja ne mislim da je to odgovor. Morate se držati svojih načela.”

Opiranje promjeni i kompromisu moglo bi na kraju duboko podijeliti republikance, kaže politički analitičar Norm Ornstein.

“Nemaju nikakve namjere slušati ličnosti iz starijeg establishmenta i imat ćemo značajnih natezanja unutar republikanske stranke koja bi je mogla dramatično podijeliti.”

Za sada, ipak, sudionici CPAC-a fokusirani su na budućnost i na pronalaženje mlađeg vodstva.
XS
SM
MD
LG