Linkovi

Američki kongresmeni u BiH: Političare treba pozivati na odgovornost


Američki senatori tokom konferencije za novinare u Sarajevu.
Američki senatori tokom konferencije za novinare u Sarajevu.

Dvostranačka kongresna delegacija Sjedinjenih Američkih Država, predvođena senatoricom Jeanne Shaheen tokom posjete Bosni i Hercegovini, održala je u srijedu konferenciju za medije u Sarajevu.

Delegaciju, uz senatoricu Shaheen (demokrata), predsjednicu Senatskog pododbora za vanjske odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju i višu članicu Senatskog odbora za oružane snage, čine senatori Chris Murphy (demokrata) i Thom Tillis (republikanac). Shaheen i Tillis, također, su i kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata.

Senatorica Shaheen je prenijela najvažnije poruke sa sastanka s članovima Predsjedništva te još jednom istaknula američku podršku Bosni i Hercegovini.

“Imali smo dobre sastanke s Predsjedništvom i raznim ljudima koji rade na borbi protiv korupcije. Ja predsjedavam Europskim podkomitetom Senata i donijeli smo dvostranačku rezoluciju. U ovoj regiji sam bila mnogo puta i sretna sam što sam ponovo ovdje. Nadam se da ćemo današnje poruke moći prenijeti Senatu i administraciji u Washingtonu te razgovarati o kontinuiranom angažmanu u BiH i regiji, kao i budućnosti Europe. Bilo je lijepo čuti pojačan interes ljudi u BiH ka pristupanju EU. Nastavit ćemo i dalje raditi ono što možemo i podržavati BiH. Država treba pozivati svoje lidere na odgovornost za multietnički karakter zemlje”, izjavila je Shaheen.

Senator Chris Murphy, iz reda demokrata, kazao je da je na sceni ključni trenutak za Bosnu i Hercegovinu, te da Amerika treba pružiti ruku partnerstva.

“Večeras ćemo imati sastanke s mladim liderima. Amerika treba pružiti ruku partnerstva vašoj zemlji da biste osjetili da BiH može ići naprijed i graditi održive državne institucije i jake entitete. Liderima sam rekao da njihovi problemi nama nisu u potpunosti nepoznati. Naša nacija je ponosna na svoj državni identitet, a ipak smo multietnični. Mora se boriti u izgradnji multietničkog ruštva. Ovo je vrlo krhka situacija i lideri trebaju staviti interese zemlje na prvo mjesto”, kazao je Murphy.

Američki kongresmen iz reda republikanaca Thom Tillis se osvrnuo na vladavinu prava, demokratske procese u BiH, kao i slobodu izražavanja, govora i slobodu medija.

“Američki narod i Kongres stoje iza vas. Moram kazati da sam zabrinut trendom prijetni novinarima u BiH i vlasti moraju te prijetnje ozbiljnije shvatati. Nijedan novinar ni novinarka ne trebaju smatrati da im je ugrožena sigurnost, samo zato što izvještavaju o istini. Brine nas nezavisnost novinara i medija. U SAD-u imamo stranačke medije, koji favoriziraju demokrate i republikance, ali nemamo medije koji direktno vode politički entiteti. Zasigurno, odlazim odavde uvjereniji nego ikada da SAD mora podržati objektivne, nezavisne novinare koji zasnivaju priče na činjenicama”, izjavio je Thillis.

Delegacija Sjedinjenih Američkih Država je govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a senatorica Shaheen smatra da je u Ukrajini na sceni ničim izazvan rat.

“Vjerujem da je važno da svi osudimo ono što se tamo dešava. Nadam se da će demokratije širom svijeta također pogledati trenutno stanje, zauzeti stav i suprostaviti se onome što Vladimir Putin radi u Ukrajini. BiH je suverena država i morate donositi vaše odluke o tome. Razočarana sam i ne slažem se sa sa stavovima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. I o tome smo danas razgovarali”, rekla je Shaheen.

Tokom obraćanja medijima je bilo govora i o kineskom utjecaju u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, a američki senatori su prenijeli svoje iskustvo te su izrazili zabrinutost zbog poslovanja kineskih kompanija u zemljama Zapadnog Balkana.

“Brine nas šta se dešava s poslovima koji rade kineske kompanije na Balkanu. Bilo je investicija u infrastrukturu. Kina ne dolazi s projektima u određene zemlje zbog njihovog razvitka, već zbog svoje određene koristi. Često dolaze s kineskom radnom snagom, ne uključuju domaće stanovništvo i često na kraju imaju veću cijenu za projekat”, izjavili su senatori.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy je izjavio da je važno da predstavnici zakonodavne vlasti dolaze na sastanke s predstavnicima vlasti u BiH.

“To pokazuje podršku obje stranke iz SAD-a da pomognu BiH i njenoj multietničnosti. Želimo funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vlast u kojoj svi lideri časno i pošteno rade. Lideri trebaju biti fokusirani na prosperitetnu budućnost”, zaključio je Murphy.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, senatori Shaheen, Murphy i Tillis sastali su se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vodstvom EUFOR-a i NATO-a, te predstavnicima civilnog društva.

Sastanak senatora sa članovima Predsjedništva BiH

Američki kongresmeni sastali su se članovima Predsjedništva BiH.
Američki kongresmeni sastali su se članovima Predsjedništva BiH.

U zgradi kolektivnog šefa države, delegaciju su dočekala sva tri člana Predsjedništva. Američke zvaničnike je predvodila senatorica Jeanne Shaheen (demokrata), predsjednica Senatskog pododbora za vanjske odnose za Europu i regionalnu sigurnosnu saradnju i viša članica Senatskog odbora za oružane snage.

Nisu bila predviđena obraćanja nakon sastanka u Predsjedništvu BiH. U saopćenju Predsjedništva BiH se kaže kako se razgovaralo o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regiji na EU putu, produžetak sigurnosne misije EUFOR Althea, kao i o, kako je navedeno, „ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava”.

Američki senatori su, kako se navodi, izrazili podršku BiH na putu ka napretku, kao i ekonomski partneri.

„Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost delegaciji američkog senata na dosadašnjoj podršci i naporima koje čine za BiH (…)”, stoji u saopćenju.

XS
SM
MD
LG