Linkovi

Američki komandant za Evropu stigao na vojnu vježbu u BiH


General Christopher Cavoli (drugi zdesna) s komandantom EUFOR-a Antonom Wesselyjem (prvi slijeva), američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem, načelnikom OS BiH Senadom Mašovićem i komandanticom NATO-a u BiH Pamelom McGaha u Sarajevu, 17. oktobra 202
General Christopher Cavoli (drugi zdesna) s komandantom EUFOR-a Antonom Wesselyjem (prvi slijeva), američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem, načelnikom OS BiH Senadom Mašovićem i komandanticom NATO-a u BiH Pamelom McGaha u Sarajevu, 17. oktobra 202

General Christopher Cavoli, komandant Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država, stigao je u Sarajevo u ponedjeljak, 17. oktobra, saopćila je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

''Srdačno smo dočekali zapovjednika USEUCOM-a generala Christophera G. Cavolija danas u Sarajevu. SAD odlučno podržavaju BiH. General Cavoli izrazio je potporu EUFOR-u Althea i ponovnom ovlaštenju misije'', navela je Ambasada SAD-a u BiH na Twitteru.

U saopćenju se navodi i da se general Cavoli sastao sa komandanticom NATO štabom u Sarajevu, brigadirkom Pamelom McGaha i načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem kako bi istakao podršku Evropske komande SAD-a Oružanim snagama BiH i jačanju partnerstva dvije zemlje.

Vojnici iz 20 zemalja okupili su se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini koja će trajati od 17. oktobra do 22. novembra ''kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da pruže doprinos sigurnom i stabilnom okruženju za stanovnike Bosne i Hercegovine".

General Cavoli je boravio u BiH i prošle godine kad su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država na poligonu Manjača kod Banja Luke na sjeveru zemlje organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije "Brzi odgovor 21".

''Tokom vježbe prikazali smo pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su pripadnici OS BiH, a ko Vojska SAD-a. Ove vježbe su važne da bi doprinijele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta i stabilnosti u regionu'', naglasio je tad Cavoli.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine. Mandat EUFOR-a svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a. Ove godine ističe 3. novembra.

Trenutno je u BiH oko 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG