Linkovi

Američki izborni zvaničnici na meti učestalih prijetnji i uvreda


Rano glasanje tokom izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije (REUTERS/Jeenah Moon)
Rano glasanje tokom izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije (REUTERS/Jeenah Moon)

Sekretarijat za pravosuđe optužio je četrnaest osoba širom Sjedinjenih Država za prijetnje službenicima zaduženim za sprovođenje izbornih procesa.

Potez je povučen u nastojajnju nadležnih da se zaustave nasilne i eksplicitne pretnje ljudima zaduženim za prebrojavanje i obezbjeđivanje glasova američkih građana.

Zvaničnici i stručnjaci, izvještava agencija AP, upozoravaju da su prijetnje aktuelne čak i u periodu između izbornih procesa. Neki od njih podsjećaju da bivši američki predsjednik Donald Trump i dalje ponavlja tvrdnje o navodnoj krađi izbora održanih 2020.

Zbog toga su aktuelna upozorenja da bi izborna 2024. mogla biti još teža i traže da nadležni zaštite članove biračkih odbora.

Sekretarijat za pravosuđe je 2021. oformio radnu grupu koja istražuje prijetnje i moguća krivična djela u toj sferi.

John Keller, jedan od njenih zvaničnika, ukazao je da se nada da će djelovanje tog tijela smanjiti broj prijetnji osobama anagažovanim u sprovođenju izbora.

"Ništa nećemo shvatiti olako, stvari neće biti banalizovane. Sudovi i sudije ozbiljno shvataju nedolično ponašanje i kazne će biti srazmjerne počinjenim djelima", rekao je Keller.

Od četrnaest podnijetih optužnica dva slučaja su okončana izricanjem zatvorskih kazni. Među njima je i presuda od dvije i po godine optuženom muškarcu za pretnju linčovanjem i vješanjem izbornog zvaničnika u državi Arizona.

Uz to, muškarac iz Texasa je u augustu osuđen na tri i po godine zatvora jer je pozivao na, kako je navedeno, strijeljanje birača i izbornih zvaničnika tokom 2022. Kako je navedeno u optužnici, u jednoj od poruka koje je uputio, pozivao je da osim zvaničnika, treba uhvatiti i njihovu djecu – jer se time, kako je naveo, šalje snažnija poruka.

Vrijrme između izbornih procesa za zvaničnike koji ga sprovode važilo je za miran period. Međutim, to više nije slučaj, upozorava državna sekretarica američke države Colorado Jena Griswold.

Ona je predstavnica demokrata koja se suprotstavila teorijama zavjere o izborima održanim 2020.

"Predviđam da će se situacija pogoršati koncem tekuće godine i uoči predsjedničih izbora 2024", kaže ona.

Zvaničnica Colorada upozorava da prijetnje pristižu u talasima i to, kako navodi, uobičajeno poslije objava na društvenim mrežama istaknutih ličnosti zasnovanih na lažnim tvrdnjama o neregularnostima na glasanju 2020.

Griswold brine i da sistem nije procesuirao dovoljan broj odgovornih za prijetnje, kao i da države nisu primijenile dovoljne mjere zaštite.

"Raspolažemo li najboljim sredstvima za naredni vremenski period? Apsolutno ne",ističe ona.

Liz Howard, bivša izborna zvaničnica u državi Virginia, pozvala je Sekretarijat za pravosuđe da angažuje specijalizovanog stručnjaka kako bi se situacija poboljšala.

Zvanične procjene ukazuju da najmanje petina osoba angažovanih u izbornom procesu poznaje nekoga ko je posao napustio zbog ugrožene bezbjednosti.

Također, 73 odsto lokalnih zvaničnika upozorava da je stepen uznemiravanja u porastu, objavio je nevladin centar Brennan – koji se bavi tim pitanjima.

Analizirano više od 2.000 pretnji

Državna radna grupa je do sada analizirala više od 2.000 izvještaja o prijetnjama i uznemiravanju širom zemlje, iako u većini slučajeva nisu podnijete optužnice – jer ne ispunjavaju kriterijume koje je ustanovio Vrhovni sud.

Na osnovu utrvrđenog potrebno je da se komunikacija smatra pravom prijetnjom – koja prelazi granicu ozbiljne namjere da se osoba povredi.

To je uslov, kako objašnjava jedan od zvaničnika radne grupe za istragu prijetnji John Keller, da bi bila okarakterisana kao mogući zločin, a ne sloboda govora.

"Ne kriminalizujemo niti obeshrabrujemo slobodu govora potezima koje preduzimamo iz perspektive sprovođenja zakona", rekao je on.

Radna grupa počela je sa radom u momentu kada bivši predsjednik Trump i drugi republikanci optužuju administraciju Joea Bidena da upotrebljava Sekretarijat za pravosuđe kako bi targetiralo političke protivnike.

Kritike republikanaca

Brojni republikanski lideri kritikovali su federalno krivično gonjenje Trumpa i izgrednika koji su upali u Capitol 6. januara 2021, dok se bivši predsjednik suočava sa federalnom optužnicom u Washingtonu i državnom optužnicom u Georgiji zbog svojih napora da poništi izbore 2020. rezultate.

On je negirao optužbe tvrdeći da je postupao u skladu sa zakonom. Niz federalnih i državnih istraga i desetine tužbi nisu otkrili nijedan dokaz da su izbori bili namešteni.

Trump je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju i aktivan je u političkom životu - uprkos sudskim procesima koji se vode protiv njega širom zemlje.

Državni tužilac Merrick Garland ponovio je obaćenja da će Sekretarijat za pravosuđe nastaviti sa istragama jer se bori za zaštitu prava glasa.

"Demokratija zahtijeva da službenici u izbornom procesu obavljaju posao ne strahujući za svoje živote", ustvrdio je Garland.

XS
SM
MD
LG