Linkovi

Američki izaslanik za Afganistan dao ostavku


Zalmay Khalilzad
Zalmay Khalilzad

Američki specijalni izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad dao je ostavku na tu poziciju potvrdio je američki državni sekretar Antony Blinken. 

Njegova ostavka dolazi manje od dva mjeseca nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz Afganistana. Godinama je predvodio razgovore SAD-a i talibana i bio je ključna osoba u mirovnim pregovorima sa tom grupom.

Tokom tih pregovora njegov kolega sa druge strane bio je suosnivač talibana Abdul Ghani Baradar koji je nedavno imenovan za vršitelja dužnosti zamjenika premijera talibanske vlade Afganistana.

Pregovori su rezultirali sporazumom dogovorenim u februaru prošle godine u Dohi, prema kojem je tadašnja administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa dogovorila da će povući američke snage do maja 2021. godine.

No, sadašnji američki predsjednik produžio je taj rok prvobitno na 11. septembar, dvadesetu godišnjicu napada na Sjedinjene Države.

Sredinom avgusta, afganistanska vlada koju su podržavale SAD se srušila kada su talibani munjevitom brzinom zauzeli većinu zemlje i ušli u glavni grad Kabul, bez otpora. Američke snage i saveznici zvanično su se povukli 31. avgusta.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici rekli su za Reuters da je u tri godine koliko je Khalilzad bio na ovoj poziciji, postao lice jednog od najvećih američkih diplomatskih neuspjeha u posljednje vrijeme.

Khalilzad je također ranije služio kao američki ambasador u Iraku i Ujedinjenim nacijama.

Na njegovo mjesto će sada doći njegov zamjenik Thomas West.

Izvor: Reuters, CNN
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG