Linkovi

Američki farmeri podržavaju reformu imigracijskog zakona


Samo nekoliko dana nakon službenog ulaska u svoj drugi mandat, predsjednik Obama energično provodi svoja nastojanja za reformu imigracijskog zakona. Nekoliko članova Senata sastavilo je i podnijelo nacrt plana reforme. Mnogi se farmeri nadaju donošenju bilo kakvog zakona koji bi obnovio program za strane radnike prema kojemu bi oni iz Južne i Centralne Amerike mogli lakše ulaziti legalno u Sjedinjene Države. Prije nekoliko mjeseci, Steve Baragona je posjetio saveznu državu North Carolina kako bi saznao više o problemima koji muče američke farmere...

Žetva duhana u saveznoj državi North Carolina stigla je rano ove godine, ranije, zapravo, nego što je farmeru Billyju Carteru mogla stići ekipa radnika iz Meksika, koju je on za žetvu uposlio. “Usjev je spreman, ali za žetvu nema radnika.”

Bez radnika, u utrci s vremenom, Carter je svoj duhan izgubio, time i svoj prihod. A zaposlio je radnike legalno, kroz vladin program koji jamči vize poljoprivrednim radnicima. Početak njihovog rada morao je odrediti mjesecima uanprijed. Ali vremenski uvjeti ne priznaju takve dogovore i rasporede.

Opasnost od gubitka usjeva jedan je razlog zbog kojega farmeri taj program ne koriste. Ali nije i jedini, kaže Lee Wicker iz Udruge poljoprivrednika Sjeverne Karoline.

“Za taj se program, zvan H-2A, definitivno može reći da je suviše kompliciran.”

Propisi i papirologija, kaže on, nemogući su. Njegova udruga taj posao obavlja za oko tisuću dolara po radniku. On farmere i upozorava da je sistem složen i skup.

“Ako ste u stanju svoju ljetinu prikupljati bez oslanjanja na H-2A program, činite to što je moguće duže.”

Većina farmera i vodi se njegovim savjetima. Prema vladinim podacima, H-2A radnici čine tek oko 10% unajmljene radne snage na farmama.

Farmeri kažu da žele legalnu radnu snagu, ali Amerikanci očito taj posao ne žele obavljati. Godine 2007., Poljoprivredni biro Sjeverne Karoline pokušao je privući radnike putem radio oglašavanja i otvaranja besplatne telefonske linije za prijavljivanje, kaže predsjednik Larry Wooten:

“Pozivali smo sve zainteresirane za rad u poljoprivredi da nam se jave na taj broj, jamčili smo posao.. . dobili smo oko tri poziva i to je bilo to.”

Ali to je zato što je zarada na poljoprivrednim poslovima tako niska, kaže Eric Ruark, iz Federacije za reformu imigracijskog zakona.

Prava američkih i stranih radnika imaju veću i bolju zaštitu, kaže on, kad se farmeri koriste programom H-2A:

“Ako ga možete zaobići i uposliti nekoga... ne morate ga dobro plaćati, ne morate mu ništa osigurati. Ta je logika jasna i nama i njima, ali nije prihvatljiva. Ne samo što nije legalna nego je i neetička praksa.”

Billy Carter kaže da se drži H-2A programa unatoč njegovim manama i da preko njega upošljava jer na taj način dolazi do pouzdanih i legalnih i dobrih radnika. I može to sebi priuštiti za svoj visokovrijedni usjev.

Ali priznaje da za mnoge druge farmere taj program ne funkcionira te da Kongres mora nešto učiniti da se situacija popravi.

“No, to je postao takav politički nogomet, a postoji i opravdana zabrinutost na obje strane jednadžbe o kojoj se, u ovom trenutku, još ni ne posvećuje pažnja, a ni neće, u kratkoročnom smislu.”

Carter stoga ostaje skeptičan po pitanju nove političke sezone i toga hoće li ona požnjeti značajne imigracijske reforme.
XS
SM
MD
LG