Linkovi

Američki dužnosnici vrše pritisak na BP da pojača napore za zatvaranje podmorskog izvora nafte koji ispušta 800 tisuća litara nafte dnevno


Prošle godine, British Petroleum je američkoj saveznoj vladi podnio izvješće u kojemu se tvrdi da nije vjerojatno da bi djelatnosti na toj platformi mogle izazvati curenje nafte u more

Predsjednik Barack Obama u nedjelju će posjetiti obalna područja južnih američkih saveznih država ugroženih ogromnim naftnim izljevom u Meksičkom zaljevu. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da gospodin Obama želi provjeriti odgovor na širenje izljeva iz bušotine čija je platforma eksplodirala i izgorila prije desetak dana. Izljev nafte je dostigao južnu obalu Louisiane gdje može izazvati katastrofalne ekološke i ekonomske posljedice.

Američki vladini dužnosnici vrše pritisak na kompaniju British Petroleum – koja je crpila naftu na uništenoj platformi – da više učini na zatvaranju podmorskog izvora koji ispušta, prema procjenama, oko 800 tisuća litara nafte dnevno. Prošle godine, British Petroleum je američkoj saveznoj vladi podnio izvješće u kojemu se tvrdi da nije vjerojatno da bi djelatnosti na toj platformi mogle izazvati curenje nafte u more.

Vlasti strahuju da bi ova nesreća mogla rezultirati gorom štetom nego što je svojedobno izazvala nesreća tankera Exxon Valdez, uz obalu Aljaske, gdje je iscurilo 39 milijuna litara nafte, 1989.

Guverneri Louisiane, Alabame, Floride i Mississippija proglasili su izvanredno stanje. Meteorološke prilike – jaki vjetrovi i visoki valovi - otežavaju rad ekipa British Petroleuma i američkih vladinih agencija na zatvaranju podmorskog izvora, kao i na ograničavanju širenja naftne mrlje.

XS
SM
MD
LG