Linkovi

Američki državljanin moli Bidena za oslobađanje iz iranskog zatvora


Siamak Namazi je bio u naftnoj kompaniji sa sjedištem u Dubaiju kada je uhapšen pod optužbom za špijunažu dok je bio u posjeti porodici u Teheranu 2015.
Siamak Namazi je bio u naftnoj kompaniji sa sjedištem u Dubaiju kada je uhapšen pod optužbom za špijunažu dok je bio u posjeti porodici u Teheranu 2015.

Državljanin SAD-a kojeg je Iran zatvorio zbog optužbi za špijunažu koje Sjedinjene Države odbacuju kao neosnovane dao je u četvrtak rijedak intervju iz teheranskog zatvora Evin moleći američkog predsjednika Joea Bidena da osigura njegovo oslobađanje i oslobađanje još dvojice američkih državljana.

"Preklinjem vas, gospodine, da stavite živote i slobodu nevinih Amerikanaca iznad svih umiješanih politika i samo učinite sve što je potrebno da okončate ovu noćnu moru i vratite nas kući", rekao je Siamak Namazi za novinarki CNN-a Christiane Amanpour u telefonskom intervjuu.

Namazi je molio i za oslobađanje Emada Shargija, biznismena i američko državljanina i ekologa Morada Tahbaza, koji ima i američko i britansko državljanstvo.

Namazi je iznio sličnu molbu u pismu Bidenu 16. januara, sedam godina nakon što je Iran pustio pet američkih državljana u razmjeni zatvorenika koja se poklopila s implementacijom iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. o kojem je pregovarao američki predsjednik Barack Obama.

"I dalje sam duboko zabrinut što Bijela kuća jednostavno ne shvata koliko je naša situacija opasna", rekao je on, dodavši da se on, Tahbaz i Shargi sada drže na istom mjestu.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je pod uvjetom da ostane anoniman da je "nepravedno iransko zatvaranje Irana i da je eksploatacija američkih građana da se koriste kao političke poluge nečuvena, nehumana i suprotna međunarodnim normama".

"Viši zvaničnici iz Bijele kuće i State Departmenta redovno se sastaju i konsultuju sa porodicom Namazi, a mi ćemo to činiti sve dok se ovaj neprihvatljivi pritvor ne okonča", dodao je portparol.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

XS
SM
MD
LG