Linkovi

Američki dron "osumnjičen" za ubistvo ključnog pakistanskog militanta


Arhiva - Američki dron MQ-9, snimljen na aerodromu u Kandaharu, Afganistan, 23. januara 2018.
Arhiva - Američki dron MQ-9, snimljen na aerodromu u Kandaharu, Afganistan, 23. januara 2018.

U vazdušnom napadu za koji se sumnja da su ga izvele snage SAD, uništen je pakistanski talibanski centar za obuku bombaša samoubica i tom prilikom je ubijeno više od 20 militanata.

Afganistanski zvaničnici potvrdili su informaciju o napadu izvedenom u četvrtak u provinciji Kunar, na granici sa Pakistanom, i objavili nekoliko detalja.

Portparol Ministarstva odbrane, Dawlat Waziri, rekao je da je vazdušni napad na udaljenu planinsku oblast Šaltan izveden u koordinaciji sa afganistanskim vojnim snagama i da je u njemu ubijeno više od 15 "terorista".

Ali, on nije rekao da li su bazu bombardovali američki dronovi ili avioni.

"Nismo bili svjesni ovog izvještaja i nemamo dodatnih informacija", rekao je za Glas Amerike portparol NATO-a u Kabulu, kapetan američke vojske Tom Greshback, kada je zamoljen za komentar.

Pakistanski obavještajni izvori takođe su potvrdili napad, rekavši da su rakete ispaljene iz američkog drona pogodile postrojenje gdje su članovi ekstremističke Terik-e-Taliban Pakistan, ili TTP, obično poznati kao Pakistanski Talibani, bili trenirani za samoubilačke napade.

Pakistanski izvori rekli su da je 21 čovjek ubijen u napadu i objavili su njihova imena. Glavni instruktor u kampu, Qari Yasin, sin odmetničkog vođe TTP-a, Mullah Fazlullah, na listi je sa drugim ključnim komandantima militanata.

Fazluljah je takođe često posjećivao kamp za obuku, ali ne zna se da li je bio prisutan kada se dogodio napad drona.

Pakistanski mediji citirali su izvor u TTP koji je rekao da su budući bombaši samoubice izvodili rutinski trening kada je pet velikih raketa ispaljeno iz anonimne američke letjelice u centar, izazvavši "katastrofalnu" eksploziju u grupi militanata.

Preostali militanti i najviši komandanti povezani sa TTP pronašli su utočište u Kunaru i susjednoj afganistanskoj provinciji Nangarhar, nakon što su pobjegli od pakistanskih protivterorističkih operacija i gdje su planirali smrtonosne terorističke napade protiv Pakistana.

Komandanti američke vojske tvrde da oko 75 posto redova militanata terorističke grupe Islamska država u Afganistanu popunjavaju bivši članovi TTP.

Udari američkih dronova i borbenih aviona ubili su mnoge najviše komandante pakistanskih talibana i nekoliko šefova Islamske države u istočnom Afganistanu otkako je bliskoistočna teroristička grupa započela svoje ekstremističke aktivnosti početkom 2015. godine.

Pali militanti uključuju pakistanskog komandanta, Hafiza Saeeda Khana, koji je osnovao afganistansku podružnicu Islamske države i predvodio tu terorističku grupu do jula 2016, kada je ubijen u napadu drona sa nekoliko svojih saradnika.

Pakistanski Talibani prošlog mjeseca potvrdili su ubistvo zamenika svog šefa, Khan Said Sajna, u napadu američkog drona u maglovitoj pograničnoj oblasti između Afganistana i Pakistana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG