Linkovi

Američki bombarderi trebali bi sutra nisko preletiti iznad BiH


Američki bombarder B-1B
Američki bombarder B-1B

Dva američka bombardera trebala bi u utorak izvršiti nisi prelet iznad Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine, saopštila je u Ambasada Sjedinjenih Država.

Bombarderi Vazdužnih snaga Sjedinjenih Država, B-1B Lancer, prelet će obaviti kao znak partnerstva Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine.

„I naše trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopštenju Američke ambasade.

Avion B-1B teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila, stoji u saopštenju Ured za informisanje Američkih zračnih snaga u Evropi i Africi.

„Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada”, navodi se u saopštenju.

Jedan ovakav bombarder košta 317 miliona dolara, kaže Ured za informisanje Američkih zračnih snaga u Evropi i Africi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG