Linkovi

Američki bombarderi, u znak podrške, nadlijetali NATO članice na Balkanu


Arhiv - Američki bombarder B-52
Arhiv - Američki bombarder B-52

Par američkih strateških bombardera B52 nadlijetalo je u ponedjeljak Crnu Goru i još tri članice NATO-a u regionu - Hrvatsku, Albaniju i Sjevernu Makedoniju - u znak podrške u svjetlu ruske agresije u Ukrajini

Bombarderi su letjeli iznad crnogorske obale, Dubrovnika, sjedišta vlade u Skoplju i trga Skenderberg u Tirani. Na Balkanu i Jadranu povećana je vojna, obavještajna i propagandna aktivnost Moskve, koja smatra da je to područje od strateškog interesa zbog pristupa Mediteranu.

"Cilj svakog nadlijetanja je da se pokaže američka posvećenost NATO saveznicima i partnerima u jugoistočnoj Evropi. Uz to, građani imaju priliku da slikaju, snimaju i uživaju u nadlijetanju letjelica", saopšteno je iz američkih Vazduhoplovnih snaga.

Nadlijetanje ogromnih bombardera gledali su turisti u Crnoj Gori i u Dubrovniku, kao i građani okupljeni na trgovima u Skoplju i Tirani. Neki su mahali američkim zastavama.

Sjeverna Makedonija se posljednja na Balkanu - 2020. godine pridružila NATO-u, dok je Crna Gora postala članica 2017. godine, obje uprkos snažnom protivljenju Rusije.

Dva bombardera "B-52 Stratofortres" dio su 23. bombaške eskadrile koja trenutno djeluje iz vojne baze Fairford u Velikoj Britaniji. SAD su od 2018. godine izvele više od 200 nadlijetanja bombardera sa saveznicima i partnerima.

To je obuhvata i nedavne letove bombardera B-1B Lancer iznad skandinavskog, baltičkog i crnomorskog regiona u maju, kao i nadlijetanje Sjeverne Makedonije u junu. U junu, bombarderi "Stratofortres" nadlijetali su Arktički okean, a kasnije učestvovali u najvećim godišnji vojnim vježbama u Baltičkom moru "BALTOPS".

U Litvaniju je u ponedjeljak uplovio brod američke mornarice "USS Kearsarge" - najveći ratni brod koji je posjetio tu zemlju koja se graniči sa Poljskom, članicom NATO-a, i Bjelorusijom, saveznicom Moskve.

NATO misija u Litvaniji saopštila je u ponedjeljak da je prošle nedjelje četiri puta slala avione da identifikuju i isprate ruske ratne letjelice, koje su prekršile pravila međunarodnog vazdušnog prostora.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG