Linkovi

Ljubitelji vatrenog oružja u SAD pribojavaju se vladinih ograničenja


Brojni vlasnici vatrenog oružja boje se da bi predsjednik Obama i mnogi demokrati u Kongresu mogli donijeti zakon koji bi umanjio njihova prava iz Drugog amandmana

Amerikanci imaju poseban odnos prema vatrenom oružju. Drugi amandman američkog Ustava navodi: „Dobro regulirana milicija, koja je neophodna za slobodnu državu, te pravo naroda da ima i nosi oružje, ne smiju biti narušeni“. Savezne države pojedinačno donose zakone koji se odnose na držanje ili nošenje vatrenog oružja.

Ljubitelj vatrenog oružja, Rob Weaver, kaže da bi dao život za zaštitu Drugog amandmana ukoliko bi bio ugrožen: "Mislim da bi mogli vidjeti revoluciju u ovoj zemlji i to ne bi bila revolucija za zbacivanje vlade. To bi bila revolucija za obnovu vlade prema njenim ustavnim temeljima".

Robova supruga državna je koordinatorica organizacije Sestre Drugog amandmana, ženske organizacije koja se zalaže za očuvanje tog amandmana i prava na samoobranu: "Radi se o pravima koja su preteče bilo koje vlade. To su prava koja smo imali i vlada nema pravo da ih oduzme."

Brojni vlasnici vatrenog oružja boje se da bi predsjednik Obama i mnogi demokrati u Kongresu mogli donijeti zakon koji bi umanjio njihova prava iz Drugog amandmana. Dok je bio senator, predsjednik Obama podržao je zabranu poluautomatskih napadačkih oružja. Ove godine nekoliko stotina vlasnika vatrenog oružja odlučilo je iznijeti svoje bojazni javno, u blizini znamenitosti glavnog američkog grada, Washington Monumenta, nedaleko Bijele kuće. Vlasnici vatrenog oružja kažu da se radi o pitanju koje se reflektira na čitavu zemlju.

Tim Mohn je iz Myerstowna u Pennsylvaniji: "Drugi amandman ne tiče se samo bijelaca ili ruralnog radničkog sloja. Drugi amandman je američko pitanje."

Verna Long stigla je s Floride na ovaj skup: "Prisjetimo se ljudi koji su osnovali zemlju. Što bi oni rekli sada kada bi uvidjeli da se stvari za koje su oni dali svoje živote sada odbacuju?"

Long kaže da će se pitanje vatrenog oružja odraziti na izborima: "Mi ćemo stalno birati nove ljude dok ne izaberemo one koji će razumijeti što nama Ustav znači."

Za razliku od glavnog grada Washingtona, u Virginiji je dopušteno nošenje pištolja u javnosti. Na drugom ovakvom skupu održanom u Virginiji okupljeni su imali oružje. Jedan od njih kaže: "Ukoliko vlada bilo kad udari na građane neka zna da će građani uzvratiti."

Protivnici vatrenog oružja kažu da se ne protive Drugom amandmanu Ustava već da žele restriktivnije zakone koji reguliraju to pitanje.

Chad Ramsey radi za Bradyevu kampanju za sprečavanje nasilja vatrenim oružjem, jednu od najglasnijih skupina koje se zalažu za strože zakone o vatrenom oružju: "Želimo osigurati da oružje ne dođe u ruke pogrešnih ljudi. Na sajmovima oružja – gdje se ono može kupiti – tražimo snažnije provjere pojedinaca koji ga kupuju kako se ne bi dogodilo da vatreno oružje kupe mentalno bolesne osobe."

Nasuprot onome što govore pristaše vatrenog oružja, Ramsey vjeruje da Drugi amandman nije oslabljen već upravo suprotno. Kako kaže, Kongres se stalno povlači pred Nacionalnom udrugom ljubitelja vatrenog oružja i to treba prestati.

XS
SM
MD
LG