Linkovi

Američke trupe u središtu sastanka Bidena i premijera Iraka


Premijer Iraka Mustafa al-Kadhimi
Premijer Iraka Mustafa al-Kadhimi

Američki predsjednik Joe Biden ugostit će iračkog premijera Mustafu al-Kadhimija u Bijeloj kući u ponedjeljak, a očekuje se da će budućnost američkih trupa u Iraku biti u središtu njihovog razgovora.

Irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein rekao je kurdskom servisu Glasa Amerike prošle sedmice da očekuje da će se dvije strane dogovoriti o prestanku američke borbene misije u Iraku.

Sjedinjene Države imaju oko 2.500 vojnika u Iraku kao dio napora koalicije pod vodstvom SAD-a u borbi protiv grupe Islamska država započete 2014. godine.

Dvije zemlje dogovorile su se u aprilu da promijene misiju američkih trupa, fokusirajući se na obuku i savjetodavnu ulogu u cilju pomoći iračkim snagama sigurnosti, ali nije bilo vremenskog rasporeda za završetak tranzicije.

Irak je 2017. proglasio pobjedu protiv militanata Islamske države. Međutim, grupa je i dalje prisutna u regiji, uključujući i samoubilački bombaški napad na pijaci u Iraku prošle sedmice u kojem je ubijeno najmanje 30 ljudi.

"Cilj je trajni poraz ISIS-a", rekao je novinarima visoki zvaničnik Bidenove administracije koristeći skraćenicu za militantnu grupu. "Prepoznajemo da morate vršiti pritisak na ove mreže dok se oni žele obnoviti, ali uloga američkih snaga i koalicijskih snaga može se povući duboko u pozadinu u kojoj treniramo, savjetujemo, dijelimo obavještajne podatke i pomažemo u logistici."

Sastanak u ponedjeljak također dolazi usred kontinuiranih napada na američke vojne položaje u Iraku za koje Sjedinjene Države optužuju milicije povezane s Iranom. 24. jula, zapovjednik proiranske milicije dao je izjavu u kojoj prijeti napadom na američke snage unutar zemlje i poziva na povlačenje trupa. Napad dronom pogodio je u subotu vojnu bazu u iračkom Kurdistanu u kojoj se nalaze američke trupe.

Prisustvo američkih trupa polarizirajuća je tema u Iraku. Neki navode potrebu za američkom vojnom podrškom iračkim snagama sigurnosti, a drugi, uključujući političke frakcije povezane s Iranom, pozivaju američke trupe da odu.

Osim vojske, Biden i al-Kadhimi također će razgovarati o temama koje se odnose na buduću saradnju u političkim, ekonomskim, zdravstvenim, obrazovnim i kulturnim pitanjima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG