Linkovi

Američke putovnice iz Tajlanda?


Američke putovnice iz Tajlanda?
Američke putovnice iz Tajlanda?

Ključne sigurnosne komponente putovnica proizvode se u jednom mjestu kraj Bangkoka, samo nekoliko kilometara daleko od mjesta gdje je 2003. bio uhićen čelnik al-Qaide za jugoistočnu Aziju

Nema lakšeg ulaska u Sjedinjene Države nego s američkom putovnicom budući da se američke državljane manje kontrolira od stranaca. To, naravno, znaju i teroristi.

No, unatoč milijunima dolara utrošenim na redizajniranje putovnica, pojavile su se nove bojazni za sigurnost naročito u vezi s kompjutorskim čipovima s antenom koji su trebali osigurati putovnice od krivotvorenja. Naime, te se ključne komponente proizvode izvan Sjedinjenih Država, u Tajlandu, točnije u jednom selu izvan Bangkoka, svega nekoliko kilometara daleko od mjesta gdje je 2003. godine bio uhićen čelnik al-Qaide za jugoistočnu Aziju.

Američki sigurnosni dužnosnici upozorili su na ovaj problem gotovo od prvog dana kada je vladin Ured za tiskanje dao ugovor kompaniji koja upravlja tvornicom u Tajlandu, uz obrazloženje da niti jedna američka kompanija ne može obaviti taj posao. Unutarnja vladina istraga zaključila je 2006. godine da to predstavlja dugoročni rizik za interese američke vlade.

Direktor vladinog Ureda za tiskanje u Washingtonu odgovara, pak, da se poduzimaju sve mjere kako bi se očuvala sigurnost opskrbe putovnicama. Ured za tiskanje nedavno je priopćio da će prestati koristiti usluge tvornice u Tajlandu ovog ljeta.

Neki kongresnici kažu da su to obećanje čuli i ranije te prijete da će, ukoliko do toga ne dođe, uslijediti smjene.

XS
SM
MD
LG