Linkovi

Američka vojska uočila kretanje ruskih aviona blizu Aljaske


Arhiv: U martu 2020, Sjevernoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane registrovala je kretanje ruskih aviona Tu-142 (FOTO: AP)
Arhiv: U martu 2020, Sjevernoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane registrovala je kretanje ruskih aviona Tu-142 (FOTO: AP)

Američka vojska je potvrdila da je pratila kretanje četiri ruska aviona u blizini Aljaske u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Sjevernoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da je „otkrila i pratila” letjelicu u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ).

„Ruski avion je ostao u međunarodnom vazdušnom prostoru i nije ušao u američki ili kanadski. Ova ruska aktivnost u ADIZ-u na Aljasci se dešava redovno i na nju se ne gleda kao na prijetnju”, navodi se u saopštenju NORAD-a u ponedjeljak.

ADIZ je međunarodni vazdušni prostor neposredno pored suverenog vazdušnog prostora „koji zahtijeva spremnu identifikaciju, lokaciju i kontrolu svih aviona u interesu nacionalne bezbednosti”, navodi NORAD.

„NORAD je i dalje spreman da upotrijebi brojne opcije kao odgovor u odbrani Sjeverne Amerike”, saopštila je komanda.

Američka vojska je ove godine potvrdila višestruke operacije ruskih vojnih aviona u ADIZ prostoru.

U maju su američki borbeni avioni F-16 i F-22 presreli šest ruskih letjelica, među kojima su bili bombarderi TU-95, lovci SU-35 i avioni tankeri IL-78 koji su ušli u ADIZ Aljaske.

Manje od nedjelju dana kasnije, NORAD je pratio još jedan ruski vojni avion koji je djelovao u međunarodnom vazdušnom prostoru.

NORAD je ranije saopštio da ove ruske letjelice nisu ušle u suvereni vazdušni prostor SAD ili Kanade. Majski letovi su se registrovani dok je nekoliko planiranih velikih vojnih vježbi bilo u toku na Aljasci i oko nje.

XS
SM
MD
LG