Linkovi

Američka sveučilišta šire se na Srednji istok


Američka sveučilišta šire se na Srednji istok
Američka sveučilišta šire se na Srednji istok

Josh Taylor: "Identificirali smo oko 900 najboljih srednjih škola u svijetu i u svakoj od njih tražili smo jedno ili dvoje vrhunskih učenika kao kandidate za upis na fakultet u Abu Dhabiju."

Od Sveučilišta Carnegie Mellon pa do Georgetowna, brojne američke visokoškolske ustanove otvaraju svoje fakultete izvan Sjedinjenih Država. Sveučilište New York najnovije je u nizu onih koji tragaju za novim načinima da svojim studentima pruže istinsko 'međunarodno obrazovanje'.

Sveučilište New York proširuje već praksom potvrđenu ideju o udaljenom kampusu na Srednjem Istoku. No, umjesto da samo pruži specijalizirane programe – kao što to u Kataru čini Sveučilište Georgetown – NYU osnovao je čitav novi fakultet humanističkih znanosti u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Josh Taylor, jedan od prodekana podružnice Sveučilišta New York u Abu Dhabiju, o tome kaže: "Postoje i druge američke visokoškolske ustanove u regiji koje nude odlične programe, ali, koliko je nama poznato, niti jedna nije osnovala puni četverogodišnji fakultet koji će biti smješten unutar prostora jednog istraživačkog sveučilišta."

Kampus njujorškog sveučilišta otvara se istodobno dok Abu Dhabi pokušava unijeti što više raznolikosti u grad i povećava ulaganja u umjetnost i obrazovanje. Grad je i financirao projekt Sveučilišta New York, koji je zasad smješten u samom središtu Abu Dhabija, ali se planira preseljenje na novi kampus, izvan grada, 2014. godine. Stotinu i pedeset studenata, upisanih u jesenski semestar 2010., prva su generacija studenata tog fakulteta. Mnogi od njih upravo u tome i vide glavni čar studiranja na novom fakultetu. Amerikanka Erin Meekhof kaže: "Jako smo zbog toga uzbuđeni i mislimo da je to jedna od najboljih strana upisa ovog fakulteta - to da ćemo mi počinjati jednu tradiciju, a ne se pridružiti nekoj već postojećoj."

Prodekan Josh Taylor kaže da su studenti upisani prema preporukama koje su im dali njihovi srednjoškolski nastavnici, što je neuobičajeno u procesu upisa na neki američki koledž: "Identificirali smo oko 900 najboljih srednjih škola u svijetu i, u bliskoj suradnji s njima, tražili smo jedno ili dvoje među njihovim vrhunskim učenicima kao kandidate za upis na fakultet u Abu Dhabiju. Primarni kriteriji su bili da imaju dobre ocjene i širok raspon interesa, među kojima i onaj da bi uživali studirati u međunarodnom okruženju."

Erin Meekhof kaže da propuštanje ovakve prilike nije dolazilo u obzir, iako je Abu Dhabi više od 7 tisuća milja daleko od njezinog doma u Woodbridgeu, u saveznoj državi Virginiji. Za Abu Dhabi Meekhof kaže da pruža doživljaj velegrada, poput New Yorka, ali 'uz obilje starih zgrada, punih kulture'. No, što se nje tiče, kaže, ona će ionako ovo jedinstveno iskustvo studija doživjeti iz vlastite perspektive - odrastanja u američkom predgrađu … u ovom slučaju predgrađu Washingtona.

XS
SM
MD
LG