Linkovi

Američka studija: novi soj koronavirusa se širi brže


COrona virus
COrona virus

Novo istraživanje koje je vodila američka vlada otkrilo je da se novi soj novog koronavirusa koji prevladava širom svijeta širi brže nego ranije verzije.

Studija koju su vodili naučnici iz Nacionalne laboratorije u Los Alamosu, pokazala je da je novi soj, mutirani oblik izvornog koronavirusa SARS-CoV-2, otkriven prije tri mjeseca u Evropi. Brzo se proširio na područje istočnih saveznih država u SAD, prije nego što je od sredine marta postao dominantan na svijetu.

Naučnici koji su napisali ovaj izvještaj izjavili su da su njihovi nalazi potaknuli „hitnu potrebu za ranim upozorenjem“ proizvođačima vakcina i lijekova da bi se proizvela rješenja koja će biti efikasna protiv novog soja.

Novi soj brzo je zarazio puno više ljudi nego raniji oblici koji su se širili izvan grada Wuhan u Kini, navodi se u izvještaju. Za nekoliko sedmica to je bio jedini soj u zemljama zahvaćenim novim koronavirusom.

Studija je pokazala da je novi soj zarazniji, iako razlozi za to još nisu utvrđeni. Čini se da nova verzija nije smrtonosnija od izvorne, premda se čini i da mutirani soj predstavlja veće virusno opterećenje.

Studija upozorava da, ako se pandemija ne smanji kako vrijeme postaje toplije, virus bi mogao nastaviti mutirati dok se nastavlja rad na razvoju vakcina i drugih medicinskih tretmana.

Autori studije kažu da bi efikasnost novih medicinskih tretmana mogla biti ograničena ako globalna naučna zajednica ne bude išla ukorak s rizikom koji predstavlja novi soj.

Los Alamos nacionalna laboratorija , sa sjedištem u jugozapadnoj američkoj državi Novi Meksiko, dio je američkog Odjela za energiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG