Linkovi

Americka savezna vlada isplatit će 4,5 milijarde dolara odštete američkim farmerima afričkog i indijanskog porijekla


John W. Boyd, Jr., osnivatelj i direktor Nacionalne udruge crnačkih farmera, kaže da je donošenje novog zakona 'pravda koja je davno trebala biti zadovoljena'
John W. Boyd, Jr., osnivatelj i direktor Nacionalne udruge crnačkih farmera, kaže da je donošenje novog zakona 'pravda koja je davno trebala biti zadovoljena'

U pismenoj izjavi, predsjednik Nacionalnog kongresa americkih Indijanaca, Jefferson Keel, rekao je da se novim zakonom rjesavaju neke povijesne nepravde i da njegovim donosenjem americka vlada krece putem koji ce indijanske teritorije uciniti produktivnijima za buduce generacije

Desecima tisuca americkih farmera africkog i indijanskog porijekla trebali bi uskoro biti isplacena odsteta zbog nepravdi koje im je, u proslosti, nanosila savezna vlada. Predsjednik Obama je upravo potpisao prijedlog zakona usvojenog u Kongresu prema kojemu ce, u tu svrhu, odvojeno biti cetiri i pol milijarde dolara.

Crnacki su farmeri svoju tuzbu protiv americkog Ministarstva poljoprivrede, zbog rasne diskriminacije u odobravanju saveznih zajmova i drugih programa pomoci kojima Ministarstvo upravlja, rijesili jos prije vise od jednog desetljeca. Ali provodjenje rijesenja zapelo je zbog sporova oko toga tko udovoljava uvjetima i zbog prepirke u Kongresu oko sredstava za podmirivanje dugovanja. Prema novom zakonu, blizu 80 000 crnackih farmera imat ce pravo, svaki pojedinacno, traziti i dobiti kompenzaciju u visini od 50 000 dolara.

John Boyd, predsjednik Nacionalne udruge crnackih farmera, za donosenje novog zakona kaze – pravda koja je davno trebala biti zadovoljena.

"Jako je, jako dobro sto ce crnacki farmeri konacno dobiti priliku iznijeti svoje slucajeve, govoriti svaki za sebe."

Pobjeda je, medjutim, dodaje on, gorkoslatka, jer mnogi farmeri, kojima je diskriminacijom nanijeta ogromna steta, umrli su davno prije rijesavanja njihovih slucajeva.Ministarstvo poljoprivrede takodjer poduzima korake za rjesavanje slucajeva diskriminacije protiv Hispanika i zena farmera, kaze Ministar poljoprivrede Tom Vilsack:

"Poduzima se organizirani napor da se nesto poduzme u slucajevima u kojima nista nije bilo poduzeto 10, 15, 20, a ponegdje i 30 godina. Ti se slucajevi sada pokusavaju rijesiti sto je moguce pravicnije i pravednije."

Osim nagodbe sa crnackim farmerima, novi zakon ukljucuje i 3.4 milijarde dolara za podmirivanje raznih trazbina od strane Indijanaca. U prvom redu - protiv Ministarstva za odrzavanje parkova i zelenih povrsina, zbog loseg upravljanja i gospodarenja indijanskim teritorijima i resursima.

Zamjenik ministra David Heyes kaze da novi zakon predstavlja povijesni korak i napredak u cetiri slucaja oko prava koristenja vode na suhom Zapadu.

U pismenoj izjavi, predsjednik Nacionalnog kongresa americkih Indijanaca, Jefferson Keel, rekao je da se novim zakonom rjesavaju neke povijesne nepravde i da njegovim donosenjem americka vlada krece putem koji ce indijanske teritorije uciniti produktivnijima za buduce generacije.

XS
SM
MD
LG