Linkovi

Američka mornarica uhapsila napadače koji su oteli tanker kompanije povezane sa Izraelom


Brod "Central park", na fotografiji koju je objavia kompanija vlasnica broda, Zodiac Maritime.
Brod "Central park", na fotografiji koju je objavia kompanija vlasnica broda, Zodiac Maritime.

Pripadnici američke mornarice uhapsili su naoružane napadače koji su u nedjelju zarobili posadu tankera pomorske kompanije povezane sa Izraelom. Članovi posade su prebačeni na sigurno.

Dva balističke rakete ispaljene iz dijela Jemena koji kontrolišu Huti zatim su pale blizu američkog ratnog broda koji je pritekao u pomoć posadi tankera u Adenskom zalivu. Serija nedavnih napada na brodove dovodi se u vezu sa sukobom Izraela i Hamasa.

Jemenska međunarodno priznata vlada okrivila je pobunjene Hutije, koje podržava Iran, za napad na tanker, iako pobunjenici koji kontrolišu prijestolnicu Sanu nisu priznali ni stoje iza napada na brod kompanije izraelskog vlasnika, ili raketnog napada.

Napadači su zauzeli brod "Central park", koji plovi pod zastavom Liberije a kojim upravlja kompanija "Zodiac Maritime", saopštile su američka i britanska vojska i privatna obavještajna kompanija Ambrei. Kako prenosi BBC, vlasnik kompanije Zodiac je izraelska porodica Ofer.

Zodijak je u ponedjeljak saopštio da su brod, koji prevozi fosfornu kiselinu, i njegova posada od 22 mornara iz Bugarske, Gruzije, Indije, Filipina, Rusije, Turske i Vijetnama "nepovrijeđeni".

Centralna komanda američke vojske saopštila je u ponedjeljak da su njene snage, među kojima je razarač "USS Mason" odgovorile na zauzimanje broda i zahtijevale od naoružanih napadača da oslobode tanker.

"Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se sa broda i pokušalo da pobjegne čamcem", saopštila je Centralna komanda. Međutim, poslije potjere su se predali američikoj mornarici.

Centralna komanda nije identifikovala napadače, ali je saopštila da je lansiranje projektila iz dijela Jemena koji kontrolišu Huti uslijedilo u ponedjeljak rano ujutro. U tom incidentu niko nije povrijeđen i nije načinjena materijalna šteta, navodi Centralna komanda.

Kompanija Zodiac navodi da je tanker u vlasništvu firme "Clumvez Shipping", iako je prema drugim izvještajima brod u direktnom vlasništvu Zodiaca. Kompanija "Zodiac Mairtime" sa sjedištem u Londonu dio je Zodiac grupe izraelskog milijardera Eyala Ofera.

Prema britanskoj evidenciji, dvojica muškaraca sa prezimenom Ofer se navode kao sadašnji i bivši direktor "Clumcez Shippinga", a jedan od njih je Daniel Guy Ofer, koji je takođe direktor kompanije "Zodiac Maritime".

Mapa Jemena, glavni grad Sana i grad Aden.
Mapa Jemena, glavni grad Sana i grad Aden.

Napad se dogodio u dijelu Adenskog zaliva koji je u teoriji pod kontrolom snaga te vlade i prilično je udaljen od teritorije koju kontrolišu Huti. Nije poznato da somalijski pirati djeluju u toj oblasti.

"Zodiac Maritime" je ranije bio meta usred višegodišnjeg "tajnog rata" Irana i Izraela. Godine 2021. u napadu dronom za koji su SAD i druge zapadne zemlje procijenile da ga je izveo Iran, ubijena su dva člana posade na Zodiacovom naftnom tankeru "Mercer Street" kod obale Omana.

Britanska vojska ranije je izdala upozorenje mornarima da su u toj oblasti viđena "dva crno-bijela broda sa osam osoba u vojnoj odjeći".

Zarobljavanje "Central parka" uslijedilo je nakon što je brod za prevoz kontejnera "Symi" (CMA CGM Symi), u vlasništvu drugog izraelskog milijardera, u petak u Indijskom okeanu napao dron za koji se sumnja da je iranski. Iran nije priznao da je izvršio napad, niti je odgovorio na pitanja AP-a o tom napadu.

I "Symi", i "Central Park", posljednjih dana su se ponašali kao da se nalaze pod prijetnjom napada.

Brodovi su isključili svoje uređaje za praćenje sistema za automatsku identifikaciju, prema podacima MarineTraffic.com koje je analizirao AP. Brodovi bi trebalo da održavaju svoj sistem aktivnim iz bezbjednosnih razloga, ali posade ih isključuju ako se čini da bi mogli biti meta. U slučaju "Central parka", brod je posljednji put emitovao signal prije četiri dana nakon što je napustio Suecki kanal na jugu u Crveno more.

Globalna plovidba je sve više na meti, pošto rat Izraela i Hamasa prijeti da postane širi regionalni sukob – čak i nakon što je primirje zaustavilo borbe a Hamas razmjenjuje taoce za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

Ranije ovog mjeseca, Huti su zaplenili teretni brod koji je također povezan sa Izraelom u Crvenom moru kod Jemena.

U međuvremenu u nedjelju, američki nosač aviona USS Eisenhower prošao je kroz Ormuški moreuz i ušao u Persijski zaliv, saopštila je američka vojska. Eisenhower su pratile raketna krstarica USS Philippine Sea, razarači sa vođenim raketama USS Gravely i USS Stethem, te francuska fregata Languedoc.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG