Linkovi

Američka košarkašica uhapšena u Rusiji koristila marihuanu u "medicinske svrhe"


Američka košarkašica Brittney Griner u sudnici u Moskvi, 26. juli 2022.
Američka košarkašica Brittney Griner u sudnici u Moskvi, 26. juli 2022.

Pravni zastupnici američke košarkašice Brittney Griner, koja je uhapšena u Rusiji zbog posjedovanja marihuane, poručili su na saslušanju u utorak da je ona koristila medicinsku marihuanu, protiv bolova koje ima zbog povreda.

Griner, koja je igrala van sezone u Rusiji, zadržana je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara, a sa sobom je imala dopune za elektronsku cigaretu koju su sadržale ulje hašiša. Medicinska marihuana je nelegalna u Rusiji.

Zbog toga joj prijeti zatvorska kazna i do 10 godina, u postupku koji je dodatno zategao odnose SAD i Rusije, već pogoršane zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Ekspert za narkotike, kojeg je pozvala odbrana, na sudu je objasio da se medicinski kanabis uveliko koristi među sportistima tamo gdje je legalan, i da ima manje nuspojava nego obični lijekovi protiv bolova.

"Uz recept, Brittney je mogla da je koristi u medicinske, ali ne i rekretivne svrhe", kazala je advokatica Marija Blagovolina.

Griner je pratila suđenje uz pomoć prevodioca.

Dvostruka olimpijska šampionka, koja je apelovala i na predsjednika Joea Bidena da pomogne u njenom oslobađanju, priznala je krivicu, ali i rekla da nije namjeravala da prekrši zakon u Rusiji.

Griner će se ponovo pojaviti pred sudom u srijedu, kada je moguće da bude pozvana da svjedoči. Naredni pretres zakazan je za 2. august.

Američki zvaničnici i sportisti tvrde da je 31-godišnjakinja greškom uhapšena i pozivaju na njeno momentalno oslobađanje. Ruske vlasti odbacuju kritike da je slučaj politizovan.

XS
SM
MD
LG