Linkovi

Američka kompjuterska kompanija Dell prestaje sa radom u Rusiji


Dell je obustavio prodaju u Rusiji.
Dell je obustavio prodaju u Rusiji.

Kompanija Dell Technologies 27. augusta je saopštila da je okončala sve operacije u Rusiji nakon što je zatvorila svoje kancelarije ranije ovog mjeseca. Dell je tako postala najnovija zapadna kompanija koja je napustila Rusiju od početka invazije na Ukrajinu.

Ova američka kompjuterska kompanija, ključni je dobavljač servera u Rusiji. Obustavila je prodaju u Ukrajini i Rusiji u februaru dok je pratila situaciju kako bi odredila svoje naredne poteze.

"Još u februaru smo donijeli odluku da ne prodajemo, servisiramo ili podržavamo proizvode u Rusiji, Bjelorusiji i regionima Donjecka i Luganska u Ukrajini, pored Krima koji je već pod embargom", rekao je portparol Della Mike Siemienas za Reuters.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je zamjenika ministra industrije i trgovine Vasilija Špaka koji je rekao: "Pratimo razvoj situacije. Prema našim podacima, velika većina stručnjaka Dellovih centara za istraživanje i razvoj i inženjera podrške u Sankt Peterburgu i Moskvi već je dobila ponude za posao sa konkurentnom platom od ruskih proizvođača", dodao je on.

Stotine uglavnom zapadnih kompanija rekle su da završavaju ili obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad najavio niz sankcija Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG