Linkovi

Najbolja američka gimnastičarka povukla se iz finala u Tokiju


Američka gimnastičarka Simone Biles na Olimpijskim igrama u Tokiju. (Foto: Reuters/Dylan Martinez)

Američka gimnastičarka Simone Biles odlučila je da se povuče iz finala timskog takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju uz poruku da je mentalno zdravlje važnije od sporta. 

Biles, koja je samo dan ranije na svom nalogu na Instagramu napisala da se osjeća kao da nosi teret svijeta na svojim ramenima, odlučila je da bi radije stala nego rizikovala da se povrijedi ili da ugrozi šanse svog tima da osvoji medalju.

"To je kao da se borite protiv svih tih demona i izađete ovdje. Moram da zanemarim ponos. Moram da to uradim za tim", rekla je Biles novinarima nakon timskog takmičenja na kojem je američka reprezentacija osvojila srebrnu medalju.

"Konačno, moram da uradim ono što je ispravno za mene i da se usredsredim na svoje mentalno zdravlje i da ne ugrozim zdravlje i svoju dobrobit", naglasila je Biles.

Biles, koju mnogi smatraju jednom od najboljih gimnastičarki svih vremena, ostavila je otvorenom mogućnost da se i dalje takmiči u Tokiju, ali je dodala da će o tome pažljivo odlučiti. Na Olimpijskim igrama, još predstoji takmičanje u pojedinačnim disciplinama.

Zvijezda američke gimnastike povukla se iz takmičenja poslije jedne rotacije, što je otvorilo put za ruski tim da osvoji zlato, prvi put za gotovo tri decenije.

Odlukom da se povuče iz takmičenja i da o tome javno govori, Bajls se pridružila japanskoj teniserki Naomi Osaka koja se ranije ove godine povukla sa Rolland Garrosa, ističući da joj je prioritet mentalno zdravlje u odnosu na učešće u obaveznim konferencijama za novinare, nakon što je kažnjena zbog odluke da ne izađe pred novinare.

Osaka je u utorak izgubila u Tokiju i također navela da je osjećala pritisak zbog prevelikih očekivanja.

"Definitivno sam osjećala da ovog puta postoji preveliki pritisak. Možda zato što do sada nisam učestvovala na Olimpijskim igrama i što sam prva došla ovde", rekla je Osaka koja je posljednja nosila olimpijsku baklju.

XS
SM
MD
LG