Linkovi

Američka automobilska industrija vraća se u život


Radnici čekaju ispred fabrike kompanije Fiat Chrysler u Warrenu, u Michiganu, 18. maj 2020. (Foto: Reuters/Rebecca Cook)

Tri američka proizvođača automobila sa sjedištem u Detroitu i njihovi snabdjevači pokrenuli su u ponedjeljak proizvodnju poslije dva mjeseca obustave zbog koronavirusa, čime je polako počeo da oživljava sektor koji zapošljava gotovo milion ljudi u Sjedinjenim Državama.

Stotine radnika su u ponedjeljak rano ujutro u redovima čekale da počne smjena u fabrici kamiona kompanije Fiat Chrysler automobili u Warrenu, u Michiganu, prenosi agencija Rojters.

"Malo sam nervozan. Preduzeli su sve mjere predrostrožnosti i uradili su sve što mogu da nas pripreme. Vjerujem u Boga", rekao je 53-godišnji Larry Smith​.

Fiat Chrysler je u ponedjeljak otvorio četiri fabrike za proizvodnju automobila, sa jednom smjenom, kao i četiri fabrike za auto dijelove.

General Motors otvara niz fabrika sa jednom smjenom, između ostalog u Flintu u Michiganu i u Fort Wayneu u Indiani.

Otvaranje fabrika za proizvodnju automobila biće test za povratak velikog broja radnika u drugim industrijama u Americi, bez rizika od novog širenja zaraze.

General Motors, Ford i Fiat Chrysler nedjeljama su se pripremali za otvaranje fabrika u Sjevernoj Americi, u okviru napora da se ponovo pokrene industrija koja čini šest odsto američke ekonomske aktivnosti.

Investitori su pozdravili postepeno obnavljanje proizvodnje, pa su akcije General Motorsa porasle za više od 7 odsto u ponedjeljak ujutro, Fiat Chryslera 6,5, a Forda 5,8 odsto.

Auto kompanije su izmijenile proizvodne trake i ponovo obučile radnike da bi izbjegle širenje zaraze koja bi ponovo mogla da poremeti proizvodnju.

Radnicima, koji su se u ponedjeljak vratili u fabrike, mjerena je temperatura, dok su maske ili štitovi postali standardna oprema. Poslovi, kao što je ugradnja pojasa za vezivanje, koji su zahtijevali da u vozilu budu dva ili više radnika, su izmijenjeni da bi mogla da se drži bezbjedna distanca.

Duž proizvodnih traka su instalirani plastični štitovi da bi se razdvojili radnici, a napravljen je i novi dizajn kafeterija da bi se držala fizička distanca. Drugi američki proizvođači takođe su uveli slične bezbjednosne mere.

Pojedine autokompanije u južnom dijelu SAD, koje nisu dio zajedničkog sindikata radnika u auto industriji, proizvodnju su pokrenule ranije ovog mjeseca.

Kompanija Tesla je počela proizvodnju prošle nedjelje urpkos restriktivnim merama u Kaliforniji, da bi je zatim zaustavila i pristala da ponovo otvori fabriku u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG