Linkovi

Američka ambasadorica posjetila novinara pritvorenog u Rusiji


Američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy.
Američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy.

Američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy posjetila je u ponedeljak novinara dnevnika Wall Street Journal Evana Greškoviča u zatvoru Lefortovo u Moskvi.

"Ovo je prvi put da nam je dozvoljen pristup od kako je nepravedno pritvoren prije više od dvije nedelje. Dobrog je zdravlja i dalje je jak. Ponavljamo poziv da se hitno oslobodi", poručila je Tracy u tvitu koji je objavljen na nalogu američke ambasade u Rusiji.

Prema sudskim dokumentima, Greškovič će u utorak podnijeti žalbu na hapšenje i pritvor u najozloglašenijem moskovskom zatvoru po optužbama za špijunažu.

Ruska Federalna bezbjednosna služba (FSB) saopštila je 30. marta da je Greškoviča uhapsila u Jekaterinburgu i optužila ga za špijuniranje zato što je, kako je navedeno, prikupljao državne tajne o vojno-industrijskom kompleksu.

Greškovič, prvi američki novinar pritvoren u Rusiji po optužbama za špijunažu od Hladnog rata, Wall Street Journal i američki zvaničnici odbacili su optužbe.

Prema sudskim dokumentima, okružni sud će u utorak saslušati žalbu koju je Greškovič podnio zbog odluke da bude u pritvoru do okončanja istrage, prenosi agencija Reuters.

Sudski pretres je u suštini proceduralan - neće se raspravljati o sadržaju optužbi s obzirom na to da istražitelji i dalje utvrđuju detalje slučaja.

Greškovič, sin Jevreja rođenih u bivšem Sovjetskom Savezu koji su na Zapad prebjegli 1979. godine, uhapšen je 29. marta ubrzo po dolasku u Jekaterinburg.

Prebačen je u zatvor Lefortovo, kojim je za vrijeme Sovjetskog Saveza upravljao KGB. U njemu se obično drže osumnjičeni za špijuniranje i druga teška krivična djela.

Iz Kremlja je saopšteno da je Greškovič špijunirao "pod plaštom" novinarstva, dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prenio američkim zvaničnicima da je novinar uhvaćen na djelu dok je pokušavao da prikupi državne tajne.

SAD su prošlog ponedeljka utvrdila je da Rusija "nepravedno pritvorila" Gerškoviča, što je u suštini poruka da Washington smatra da su optužbe o špijunaži lažne i da je slučaj politički motivisan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG