Linkovi

Američka ambasada u Španiji dobila sumnjiv paket


Policija je blokirala pristup Ambasadi SAD u Madridu, 1. decembar 2022. (AP/Paul White)
Policija je blokirala pristup Ambasadi SAD u Madridu, 1. decembar 2022. (AP/Paul White)

Španska policija detonirala je sumnjivu kovertu otkrivenu u američkoj ambasadi u Madridu, saopštili su zvaničnici Španije.

To se dogodilo samo dan nakon što je sličan paket dobila i ukrajinska ambasada, koji se prilikom otvaranja zapalio, a jedan od zaposlenika ambasade je lakše povrijeđen.

"Možemo potvrditi da je američka ambasada u Madridu primila sumnjivi paket i svjesni smo izvještaja o drugim paketima koji su poslani na druge lokacije širom Španije", odgovorila je američka ambasada na upit medijske agencije AP.

"Zahvalni smo španskim vlastima za njihovu pomoć u ovom slučaju", dodaje se u saopštenju.

Vlasti su ogradile široko područje oko Ambasade SAD, koja se nalazi u centru glavnog grada Španije.

Akcija je uslijedila nakon policijskog izvještaja da je u posljednja dva dana u toj zemlji poslano više eksplozivnih pisama.

Policija je saopštila da su paketi isporučeni Ministarstvu odbrane Španije, satelitskom centru Evropske unije koji se nalazi u vazduhoplovnoj bazi izvan Madrida, te fabrici za proizvodnju oružja na sjeveroistoku zemlje koja proizvodi granate koje se šalju u Ukrajinu.

Španske vlasti tek trebaju utvrditi ko je odgovoran za pisma, kao i eventualne veze sa ratom u Ukrajini.

Vlasti su saopštile da je jedinica za bombe takođe uništila eksplozivnu napravu koja je 24. novembra redovnom poštom isporučena špaskom premijeru Pedru Sanchezu.

Ruska ambasada u Madridu u četvrtak je osudila pisma-bombe, navodeći na Twitteru da su "svaka prijetnja ili teroristički napad, posebno oni usmjereni na diplomatske misije, za potpunu osudu".

Paket poslan ukrajinskoj ambasadi u Španiji bio je naslovljen na ambasadora te zemlje, a španski nacionalni sud istražuje taj incident kao teroristički akt.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je pojačano osiguranje u svim ukrajinskim ambasadama i zatražio od svog španskog kolege brzu istragu.

Početna procjena pokazala je da je prvih pet paketa vjerojatno poslano iz Španije, rekao je državni sekretar za sigurnost Rafael Perez. Policija je navela da su sva pisma-bombe uklonjena osim jednog.

Perez je rekao da je jedina netaknuta eksplozivna naprava ona iz vazduhoplovne baze, te da će ona i njeno pakovanje biti dio istrage.

XS
SM
MD
LG