Linkovi

Američka ambasada u Seulu istakla zastavu pokreta "Životi crnaca su važni"


A huge Black Lives Matter banner is seen at the U.S. embassy in Seoul, South Korea, June 14, 2020.
A huge Black Lives Matter banner is seen at the U.S. embassy in Seoul, South Korea, June 14, 2020.

Američka ambasada u Seulu istakla je zastavu sa napisom “Životi crnaca su važni” i na zvaničnom Twitter nalogu objavila njenu fotografiju – obrazlažući da pruža podršku protestima protiv razisma koji se održavaju širom Sjedinjenih Država.

“Ambasada Sjedinjenih Država solidarna je sa Amerikancima koji su u žalosti i mirno protestuju tražeći promjene. Zastava koju smo postavili znači podršku borbi protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti – jer težimo da budemo inkluzivnije i pravednije društvo”, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu američke ambasade u Seulu.

Tu poruku je sa svog privatnog profila podijelio Harry Harris​, američki ambasador u Južnoj Koreji – dodajući riječi: “Sjedinjene Države čini slobodna nacija prepuna različitosti – iz čega crpimo svoju snagu”.

Ovakav potez rijedak je primer otvorene podrške jednog američkog diplomatskog predstavništva tom pokretu, izvestila je agencija Reuters.

Ambasada je ranije sličan vid podrške pružala LGBTQ zajednici postavljajući zastavu duginih boja na zgradu u kojoj se nalazi u prijestolnici Južne Koreje.

Ambasadora Harrisa, veterana američke mornarice, administracija predsjednika Trumpa postavila je za ambasadora u Seulu 2018. godine. Harris najavio je da će se sa funkcije povući prije kraja tekuće godine.

Protesti u okviru pokreta “Životi crnaca su važni” održavaju se širom svijeta i usredsređeni su na socijalne nepravde. Podstakla ih je smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je u Minneapolisu preminuo nakon policijskog privođenja.

XS
SM
MD
LG