Linkovi

Američka ambasada: Sjedinjene Države će pomno pratiti žandarmeriju RS i sve nove policijske strukture


Svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije MUP-a RS (Fotografija preuzeta sa MUP-a RS)
Svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije MUP-a RS (Fotografija preuzeta sa MUP-a RS)

Nakon što je u danas Banja Luci svečano predstavljena Jedinica žandarmerije, čemu prisustvovali zvaničnici entieta Republika Srpska, američka ambasada u BiH je za N1 dala svoj komentar.

„Sjedinjene Države će nastaviti pomno pratiti žandarmeriju Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH kako bi osigurale da one djeluju konzistentno, u skladu s ovim ciljevima”, navodi se u odgovoru.

Ambasada podsjeća da „Sjedinjene Države ulažu milione dolara u BiH kako bi dale podršku nemilitariziranim policijskim agencijama čija je odgovornost, prije svega, zaštita interesa građana”.

„I dalje ćemo odgovoran rad policije čija je misija isključivo civilna smatrati prioritetom za cijelu BiH. Policijske snage u BiH moraju biti profesionalne, odgovorne, koordinirane i interoperabilne s drugim agencijama za provođenje zakona radi suočavanja sa zajedničkim prijetnjama, zaštite interesa građana i očuvanja stabilnosti BiH”, odgovor je iz Ambasade na upit N1 televizije.

Iz MUP-a RS kažu da je „formiranje Jedinice žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije Jedinice za podršku MUP-a RS, radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove”.

Istu tvrdnju ponovio je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekavši da se formiranjem Jedinice žandarmerije šalje poruka kako RS želi stabilnost i mir.

Za ministra MUP-a FBiH Aljoša Čampara radi se o nevještom pokušaju „izlaza iz situacije” poslije bezuspješnog formiranja rezervnog sastava policije.

„I pokušaj da to predstave svom biračkom tijelu, evo, nemamo rezervni sastav policije, pa ćemo pokušati sa uvođenjem žandarmerije. Mislim da to u okviru samog MUP-a RS suštinski ne znači ništa, osim što može značiti opet podgrijavanje neke atmosfere, narušavanje međuljudskih odnosa, stvaranje straha kod povratnika. Dakle, sve ono što ne treba građanima BiH”, kaže Čampara.

Dodik, kako prenijeli mediji, izjavio da ne RS ne odustaje od formiranja rezervne policije i da će ta ideja i dalje razmatrati.

Za Ramiza Salkića, potpredsjednika RS, Jedinica žandarmerije može imati ulogu u ostvarenju političkih ciljeva i biti opasnija od rezervnog sastava poliicije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG