Linkovi

Američka agencija: Juli najtopliji mjesec ikad


Vreli talas u Seattleu.
Vreli talas u Seattleu.

Američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA) saopštila je da je juli 2021. bio najtopliji mjesec za 142 godine koliko se prati temperatura.

Ekstremni vreli talas pogodio je dijelove SAD i Evropu, a prosječna globalna temperatura bila je 16,73 stepena Celzijusa, što je više od rekorda zabilježenog 2016. godine, i potom 2019. i 2020. godine.

Proteklih sedam godina, temperatura u julu bila je sve veća, pokazuju mjerenja.

"Prvo mjesto u ovom slučaju je neslavno. Podaci su uznemirujući i govore u prilog tome kojim putem idemo zbog klimatskih promjena", rekao je direktor NOAA Rick Spinard.

Panel za nauku UN ranije je objavio izvještaj u kojem se upozorava na pogoršanje klimatskih promjena uzrokovano spaljivanjem uglja, ulja i prirodnog gasa, kao i ostalih ljudskih aktivnosti.

Pogoršanje je posebno uočljivo na sjevernoj hemisferi, dijelovima Sjeverne Amerike, Evrope i Azije, što je i pogoršalo rekord.

Ipak, kada se pogleda cijela godina, 2021. nije najtoplija do sada jer je počela hladnije nego ostale, kažu u NOAA.

U toj agenciji kažu da je juli bio hladniji od prosjeka 1976.

"Što znači da, ako imate manje od 45 godina, nikada niste vidjeli juli koji je hladniji u odnosu na prosječnu temperaturu u 20. vijeku", kaže naučnik Gabriel Vecchi​ sa Princetona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG