Linkovi

Dodijeljene godišnje nagrade udruge Americana glazbe


Masaai women line up at dawn to vote in a general election in Kumpa, Kenya. Kenyans went to the polls to begin casting votes in a nationwide election seen as the country's most important - and complicated - in its 50-year history.
Masaai women line up at dawn to vote in a general election in Kumpa, Kenya. Kenyans went to the polls to begin casting votes in a nationwide election seen as the country's most important - and complicated - in its 50-year history.

Održana 10. godišnja dodjela nagrada udruge glazbe koja korijene vuče iz country, folk, bluegrass i blues tradicije

Justin Townes Earle, The Avett Brothers i Robert Plant su među dobitnicima nagrada na 10. godišnjoj dodjeli nagrada Americana Honors and Awards. Ove nagrade odaju počast suvremenoj autohtonoj američkoj glazbi - countryju, folku, bluegrassu i bluesu.

Večer je počela s pjesmom “I’ ll Fly Away”, koju su izveli mnogostruki dobitnici nagrada Grammy - Emmylou Harris, Alison Krauss i Jerry Douglas. Tako je obilježena i 10. godišnjica soundtacka za film “O Brother Where Art Thou”.

Natjecanje za ‘Pjesmu godine’ uvijek je vrlo neizvjesno, a ni ove godine nije bilo drugačije. Za nagradu su bili nominirani sastav The Decembrists i Gillian Welch, Elizabeth Cook, Hayes Carll i Justin Townes Earle. Dobitnik je Justin Townes Earle za naslovnu skladbu svog novog albuma “Harlem River Blues”.

2009 godine, Justin Townes Earle dobio je nagradu za najboljeg novog glazbenika, koja je ove godine pripala sastavu “Mumford and Sons”. The Avett Brothers ponovno je ‘najbolji duet’, kao i ‘sastav godine’, i to po treći put. Od drugih nagrada spomenimo i nagradu za životno djelo Jerryju Douglasu, sviraču na američkom folk-instrumentu koji se zove dobro, te skladateljici Lucindi Williams. Poprimitku nagrade Lucinda Williams je rekla.

"Jedna od stvari koja mi donosi najveće zadovoljstvo je pomoć glazbenicima koji tek počinju i toliko se trude da uspiju. Jer, ja sam i sama bila ta djevojka koja je pokušavala dugi niz godina, i želim da ova večerašnja nagrada predstavlja taj san, predstavlja nagradu za upornost, i želju koja je potrebna kako bi se taj san ostvario. Ja sam živi dokaz da je uspjeh moguć. Provesti život stvarajući glazbu najljepša je stvar na svijetu. To je pravi blagoslov", rekla je ona.

Treću nagradu za životno dijelo dobio je guitarist Greg Allman. Bila je to također važna večer i za Buddyja Millera, koji svira nekoliko instrumenta, i koji je vodio bend koji je pratio izvođače na dodjeli nagrada te večeri. Ne samo što je Buddy Miller dobio nagradu za izvođača godine, nego je dobio još jednu nagradu za instrumentalista godine. Robert Plant, dobitnik nagrade za album godine, za album “Band of Joy”, zahvalio mu se za njegov doprinos tom albumu.

"Moram se posebno zahvaliti Buddyju Milleru, kojeg sam prije par godina vidio kad je svirao sa Emmylou Harris na turneji u Dublinu. Bilo je to odlično muziciranje, najbolja izvedba američke glazbe koju sam ikada vidio. Bio sam zadivljen. Kada smo krenuli na našu turneju “Raising Sand”, rekao sam – ne možemo to napraviti bez Buddy Millera. I ja nikada više nikuda neću ići bez njega. Nikada".

Nakon svog pobjedničkog govora, Robert Plant izveo je skladbu “Monkey”, sa dobitničkog albuma “Band of Joy”.

XS
SM
MD
LG