Linkovi

4. travnja


4. travnja
4. travnja

1968. - ubijen Dr. Martin Luther King Junior

Četvrtog travnja 1968, propovjednik Martin Luther King, Junior, ubijen je hitcem iz snajpera u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee. Dr. King, vođa nenasilnog pokreta za građanska prava u Sjedinjenim Državama, i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u Memphis je stigao kako bi podržao štrajk radnika gradskog komunalnog zavoda, koji su mahom bili crnci. Stajao je ispred svoje hotelske sobe, kad su na njega bili ispaljeni hitci.

Dr. King već je godinama primao poruke mržnje, i prijetnje nasiljem. Večer prije svoje smrti, Dr. King je govorio u jednoj crnačkoj crkvi u Memphisu, i u svom je govoru spomenuo da je svjestan opasnosti u kojoj se nalazi kao vođa pokreta za građanska prava. Rekao je da bi volio poživiti dug život, no da možda neće vidjeti dan kada će crnci u Americi postići stvarnu jednakost, i živjeti u, kako je on to nazvao, “Obećanoj zemlji”.

"Večeras sam sretan. Ništa me ne brine, i nikog se ne bojim, jer moje su oči vidjele slavu nadolazećeg Boga", rekao je Dr. King u svom posljednjem govoru.

Ubojica Dr. Kinga, James Earl Ray, uhićen je dva mjeseca kasnije u Engleskoj, nakon jedne od najintenzivnijih potjera u povijesti američkog policijskog sustava. Ray je vraćen u Tennessee, gdje je priznao krivicu za ubojstvo, te je osuđen na doživotni zatvor. Ray je kasnije pokušao povući ovo priznanje, te je tvrdio da je žrtva zavjere. Godinama kasnije, obitelj Dr. Kinga izjavila je kako vjeruju da on nije bio sam, te da su i drugi bili umješani u ovo ubojstvo. 1998., James Earl Ray umro je od bolesti jetre, dok se još uvijek nalazio u zatvoru, gdje je i dalje tvrdio da je nevin.

XS
SM
MD
LG