Linkovi

8. rujna


8. rujna
8. rujna

1974. - predsjednik Gerald Ford izdao potpuno pomilovanje Richardu Nixonu

Osmog rujna 1974, predsjednik Gerald Ford objavio je pomilovanje Richarda Nixona, za kaznena djela koja je za počinio za svog mandata u Bijeloj kući. Fordovo pomilovanje objavljeno je trideset dana nakon što je Nixon postao prvi američki predsjednik koji je dao ostavku. Ona je inače usljedila nakon što je Odbor Zastupničkog doma Kongresa za pravosuđe predložio da se objavi optužnica protiv Richarda Nixona, za njegovu ulogu u kriminalnim aktivnostima vezanima za aferu Watergate.

Glasovanje u kongresnom odboru temeljilo se na dokazima da je predsjednik ili sudjelovao ili organizirao zataškavanje te afere, od strane djelatnika Bijele kuće i drugih dužnosnika Republikanske stranke. Odluka je također donesena na osnovu Nixonovog odbijanja da odboru preda informacije o aferi Watergate. Mnogi su Amerikanci bili ogorčeni Fordovim pomilovanjem Nixona, jer su željeli da mu se sudi. Drugi su, pak, bili mišljenja da je Nixonova ostavka dovoljna kazna. Predsjednik Ford je izjavio da želi da se okonča nacionalne debate o Richardu Nixonu, koja je podijelila zemlju.

"Savijest mi govori da je moja dužnost ne samo usposatviti stabilnost u zemlji, nego i iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se ta stabilnost i osigurala".

Neki politički analitičari vjeruju da je pomilovanje Richarda Nixona bio jedan od glavnih razloga zašto je, dvije godine kasnije, Gerald Ford izgubio na predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG