Linkovi

6. rujna


6. rujna
6. rujna

1978. - počela serija sastanka u Camp Davidu, na temu mira na Srednjem istoku

Šestog rujna 1978, čelnici Sjedinjenih Država, Egipta i Izraela počeli su seriju sastanaka koji su doveli do potpisivanja mirovnog sporazuma između Egipta I Izraela. Predsjednik Jimmy Carter bio je posrednik u gotovo dva tjedna intenzivnih pregovora, održanih u Camp Davidu, u saveznoj državi Maryland.

Kada su se predsjednik Carter, egipatski predsjednik Anwar Sadat i izraelski premijer Menachem Begin, vratili u Washington, objavili su da su se suglasili oko sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela I Egipta i miru između te dvije zemlje.

Tog su sunčanog jutra, na travnjaku ispred Bijele kuće, predsjednik Sadat i premijer Begin prihvatili su uvjete ovog sporazuma kao ‘okvir za mir na Srednjem istoku’. Predsjednik Jimmy Carter izjavio je da je riječ o pobjedi mira nad ratom.

"Dva čelnika koja će u povijesti biti zapamćeni kao velikani, predsjednik Anwar al-Sadat i premijer Menachem Begin, postupili su hrabro, odlučno i brilijantno", rekao je tom prilikom predsjednik Carter, i dodao da je sporazum iz Camp Davida ‘jedan od najznačajnijih trenutaka njegovog predsjedničkog mandata’. Predsjedniku Sadatu i premijeru Beginu te je godine dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

XS
SM
MD
LG