Linkovi

30. rujna


30. rujna
30. rujna

1861. - rođen William Wrigley Junior, osnivač najpoznatije tvrtke za proizvodnju žvakače gume

Tridesetog rujna 1861, u Philadelphiji, u Pennsylvaniji, rođen je poduzetnik William Wrigley Junior - osnivač najpoznatijeg proizvođača žvakaće gume u svijetu. Otac mu je imao tvornicu sapuna, koji je William kao dijete prodavao na ulicama Philadelphije. Nikada nije bio dobar učenik, ali je razvio ljubav za biznis. Kada mu je bilo 29. godina, William je napustio očevu tvornicu i otišao na zapad u Chicago, gdje je želio prodavati očev sapun. Svaka pošiljka sapuna sadržavala je i limenku praška za pecivo. Ubrzo je otkrio da kupce više privlači prašak, nego sapun, te je odlučio krenuti u taj biznis. U svaku kutiju praška za pecivo počeo je stavljati po dvije žvakaće gume. I naravno – pokazalo se da je kupcima ‘žvaka’ zanimljivija od praška za pecivo. 1892. krenuo je samo nju proizvoditi.

U vrijeme kada je WilliAm Wrigley ušao u ovaj biznis, proizvodnja žvakaćih guma je bio prilično kompetitivna industrija. No Wrigley je ubrzo postao najbolji. Agresivno je reklamirao. Moto mu je bio, “Reci sve na brzinu i – stalno ponavljaj”. Trošio je ogromne svote novca na reklame - u novinama, časopisima, na javnim mjestima. I - uvijek je nudio besplatne poklone distributerima njegovih žvakaćih guma – od ribičkog pribora do stolnih lampi. Upornost se isplatila. Kada je tek izašla na tržište, supermint Wrigleyeva žvakaća guma slabo se prodavala, no nakon petnaest godina bila je to najpopularnija žvakaća guma u Americi. Juicy Fruit, koji se na tržištu pojavio godinu dana kasnije, počeo je sporije, no također je postao jednan od najpopularnijih proizvoda ove kompanije.

Wrigley je svoju žvakaću gumu uskoro počeo plasirati na svjetsko tržište. Imao je tvornice od Kanade do Novog Zelanda. Izvozio je prvo žvakaće gume koje su bile popularne u Americi, no razvio je i neke okuse koji su odgovarali strancima. Sa svakim novim uspjehom njegovo je bogatstvo raslo. Uložio je novac u nekoliko poslovnih pothvata, od toga i u bezjbol tim Chicago Cubs. Naposljetku, postao je i njegov vlasnik i proširio stadion. 1956, stadion je njemu u čast nazvan Wrigley Park, koji se i danas smatra jednim od najboljih američkih stadiona za bejzbol.

Wrigley je također sagradio neboder za svoju kompaniju. Visoka bijela zgrada zvana Wrigley Building je danas jedan od simbola Chicaga. Kada je William Wrigley Junior umro 1932 godine, njegova kompanija bila je najveći proizvođač žvakaće gume na svijetu. Žvakaća je guma postala vrlo popularna za vrijeme Drugog svjetskog rata, i kasnije. Danas, Wrigley Company proizvodi slatkiše, no žvakača guma ostaje njihov najpoznatiji proizvod. 2008 godine, kompanija za proizvodnju slatkiša Mars kupila je Wrigley’s Company za 23 milijarde dolara, čime je okončana era obiteljskog vlasništva ove kompanije.

XS
SM
MD
LG