Linkovi

22. rujna


22. rujna
22. rujna

1776. - pogubljen Nathan Hale

Dvadesetdrugog rujna 1776. britanska je vojska objesila Nathana Halea, učitelja iz Connecticuta, zbog špijunskih aktivnosti za američke revolucionarne snage.

Nathan Hale, koji je bio kapetan u Revolucionarnoj vojsci, dragovoljno je pristao da skuplja informacije o britanskim vojnim pozicijama, nakon što su Britanci porazili vojsku generala Georgea Washingtona, u bitci kod Brooklyna. Prerušen u nizozemskog učitelja, Hale se provukao kroz neprijateljske redove. Lojalisti su ga prepoznali i prijavili, te je uhićen i optužen za špijunažu. Hale je bio obučen u civilnu odjeću i imao je karte na kojima su bile označene vojne pozicije britanskih trupa.

Nathan Hale priznao je krivnju i obješen je već sljedeći dan. Posljednje su mu riječi, navodno, bile – jedino žalim što imam samo jedan život da dam za svoju zemlju.

Njegovom dignitetu i hrabrosti divili su se mnogi, i postao je svojevrsnim herojom američke slobode. Danas, njegov kip stoji ispred glavne zgrade Američke središnje obavještajne agencije, CIA, u mjestu Langley, u saveznoj državi Virginiji, nedaleko Washingtona.

XS
SM
MD
LG