Linkovi

20. rujna


20. rujna
20. rujna

1884. - osnovana Stranka za jednaka prava

Dvadesetog rujna 1884. grupa žena koje su se borile za pravo glasa osnovala je stranku za jednaka prava u San Franciscu u Californiji. Nova je stranka izabrala Belvu Ann Lockwood , prvu ženu koja se kao odvjetnica pojavila pred Vrhovnim sudom, za svoju predsjedničku kandidatkinju. Ovaj je potez izazvao protivljenje mnogih, te je ona dobila samo oko četiri tisuće glasova. Pobjednik na izborima, Grover Cleveland, dobio je skoro pet milijuna.

Stvaranju ove stranke prethodio je sastanak žena, i nekoliko muškaraca, u mjestu Seneca Falls, u New Yorku, 1848. godine. Sastanku su nazočili oni koji su se zalagali za pravo žena u Americi da glasuju.

Na sastanku u Seneca Fallsu, Elizabeth Cady Stanton i Lucretia Mott naglasile su da žene imaju ista prava da glasuju kao muškarci, što je bila ideja kojoj se još uvijek protivila većina Amerikanaca. Nakon ovog sastanka, 1869. osnovana je Nacionalna liga za pravo žena da glasuju, koju je predvodila Susan B. Anthony, a koja je pozivala na ustavni amandman kojim bi se ženama dalo pravo glasa.

No, konzervativni preokret u američkoj političkoj atmosferi u kasnom 19. stoljeću doveo je do daljnjeg protivljena pokretu za pravo glasa žena. Tek je 1920. izglasan 19. amandman na američki ustav, koji je ženama dao pravo glasa.

XS
SM
MD
LG