Linkovi

15. rujna


15. rujna
15. rujna

1963. - u eksploziji bombe u jednoj crnackoj crkvi u Birminghamu, u Alabami, poginulo cetvoro djece

Petnaestog rujna 1963, u eksploziji podmetnute bombe u jednoj crnačkoj crkvi u Birminghamu, u Alabami, poginulo je četvoro djece. Bilo je ranjeno četrnaest ljudi, koji su upravo bili na misi. Savezni istražitelji povezali su ovaj napad sa ranijim demonstracijama bjelačke većine u Birminghamu protiv sudske odluke da se tri bjelačke škole u tom gradu moraju rasno integrirati.

Sarah Wiggins, umirovljena profesorica povijesti na sveučilištu Alabame, kaže da je napad na crnačku crkvu u Birminghamu imao odjeka i u Washingtonu.

"Na nacionalnoj sceni, ovaj je događaj šokirao političare, kao i javnost na sjeveru zemlje. On je ukazao na intenzitet osjećaja o rasnom pitanjima, na Jugu. Nacionalni su čelnici vjerovali da je došlo trenutak da se pokrene akcija. Ovaj je događaj jedan u nizu koji su prethodili Zakonu o građanskim pravima", rekla je profesorica Wiggins i dodala da je - usprkos rasnoj netrpeljivosti na Jugu - većina Amerikanaca bila je duboko šokirana ubojstvom četiri djevojčice 1963. u Birminghamu, u Alabami.

XS
SM
MD
LG