Linkovi

13. rujna


13. rujna
13. rujna

1857. - rođen Milton Hershey, osnivač najveće kompanije za proizvodnju čokolade u Sjevernoj Americi

Trinaestog rujna 1857, na jednoj farmi u saveznoj državi Pennsylvania rodio se Milton Hershey, koji će osnovati Hershey Chocolate Company, najvećeg proizvođača čokolade u Sjevernoj Americi. Hershey je rođen u vrlo pobožnoj obitelji, i kao mladić počeo je raditi kao šegrt u tiskari. Kada je zaključio da mu se to zanimanje ne sviđa, zaposlio se kod jednog proizvođača slatkiša u mjestu Lancaster, također u Pennsylvaniji.

Nakon četiri godine, osnovao je vlastitu firmu za proizvodnju slatkiša u Philadelphiji. No firma je uskoro propala, kao i njegove druge dvije firme u Denveru i Chicagu. Milton Hershey se potom vratio kući, i osnovao Lancaster Caramel Company, koristeći recept koji je naučio u Denveru. Kako objašnjva Michael D’Antonio, uspjeh ove kompanije prekinuo je niz loših poslovnih poteza.

"Njegov je veliki uspjeh došao kada je jedan uvoznik iz Britanije prolazio kroz Lancester i probao njegove karamele. Odmah je naručio prilično veliku količinu, otprilike u vrijednosti od nekih 100 tisuća današnjih dolara. Bez da je znao hoće li ikada biti plaćen, i je li ovaj ugovor uistinu vjerodostojan, Milton Hershey ga je potpisao. Naručene je karamle brzo poslao u Britaniju. Kada mu je novac stigao, za Miltona je to bio početak uspona".

No, Milton Hershey htio je proizvoditi čokoladu. U ono vrijeme, čokolada je bila luksuzni, švicarski proizvod, koji se vrlo lako topio. Nakon mnogih neupjelih pokušaja, Hershey je stvorio vlastitu formula za mliječnu čokoladu. Čokolada Hershey - izrazito slatkog okusa, prema američkom ukusu - postala je prvi proizvod te vrste i reklamirana je diljem zemlje.

Danas, kompanija Hershey od prodaje čokolade i slatkisa godišnje zaradi skoro pet milijardi dolara. Striktni vjerski odgoj u Miltona Hersheya je usadio osjećaj društvene odgovornosti. 1906. godine, on je osnovao Hershey, gradić u kojem su živjeli uposlenici njegove kompanije. Mjesto je bilo izgrađeno po uzoru na velike gradove onog vremena - kuće su imale toplu vodu i lijepo uređene vrtove, a grad su krasili parkovi i ulice s drvoredima.

Kada su Milton i njegova supruga Catherine saznali da ne mogu imati djece, odlučili su osnovati školu Milton Hershey, za siromašnu djecu. Danas ovu školu s internatom besplatno pohađa, i u njoj živi, skoro dvije tisuće učenika.

XS
SM
MD
LG