Linkovi

9. kolovoz


9. kolovoz
9. kolovoz

1974. - Gerald Ford prisegao i postao predsjednik nakon ostavke Richarda Nixona

Devetog kolovoza 1974, dopredsjednik Gerald Ford prisegnuo je i postao američki predsjednik. Time je na položaju zamijenio Richarda Nixona, čija je ostavka stupila na snagu samo par minuta ranije. Gerald Ford je tako postao jedini američki predsjednik koji nije bio izabran na izborima, na predsjedničku i dopredsjedničku dužnost. Prije no što je bio dopredsjednik, Ford je bio republikanski čelnik u Zastupničkom domu Kongresa. Richard Nixon ga je izabrao kao zamjenu za dopredsjednika Spira Agnewa, 1973. godine. Spiro Agnew je podnio ostavku nakon što je optužen za primanje mita i utaju poreza.

Nakon prisege, 61-godišnji Gerald Rudolph Ford obratio se građanima. Pozvao je na nacionalno pomirenje nakon afere Watergate, zbog koje je Richard Nixon podnio ostavku.

"Dok zacijeljujemo rane iz Watergatea, koje su bolnije i otrovnije od onih ratnih, trebamo obnoviti jedno zlatno pravilo naše politike - neka bratska ljubav iz naših srca očisti mržnju i nepovjerenje".

Gotovo odmah po preuzimanju predsjedničke dužnosti, Gerald Ford je službeno udijelio pomilovanje Richardu Nixonu, za bilo kakve kriminalne aktivnosti koje je on, možda, počinio za svojeg predsjedničkog mandata. Gerald Ford umro je krajem 2006, u 93-oj godini života nakon dvije operacije i dugotrajne borbe s upalom pluća.

XS
SM
MD
LG