Linkovi

8. kolovoza


8. kolovoza
8. kolovoza

1974. - predsjednik Richard Nixon najavio da sljedeći dan namjerava odstupiti s dužnosti

Osmog kolovoza 1974, predsjednik Richard Nixon najavio je da sljedeći dan namjerava odstupiti s predsjedničke dužnosti. Nixon je bio upleten u mrežu skandala koji su počeli 17-og srpnja 1972 godine. Tada je naime washingtonska policija u uredu nacionalnog odbora Demokratske stranke u zgradi Watergate uhitila nekoliko članova Nixonovog izbornog stožera.

Nixon I Bijela kuća pokušali su zataškati ovaj neugodan skandal, bilo je lažnih svjedočenja ali je bilo očito da afera seže sve do predsjednika. Napokon je odbor Zastupničkog doma za pravosuđe glasovao da se predsjednika pozove na ostavku ili da ga se optuži za kazneno djelo, nakon čega je predsjednik Nixon podnio ostavku.

U svom obraćanju iz Ovalnog ured Bijele kuće, predsjednik Nixon nije direktno govorio o pitanju kaznene odgovornosti.

"Kada bi se nastavio boriti, da dokažem svoju nevinost, to bi zasigurno oduzelo vrijeme i potpuno odvratilo pozornost i predsjednika i Kongresa u vrijeme kada naša pažnja mora biti potpuno usredotočena na važnija pitanja - mir u inozemstvu i prosperitet bez inflacije ovdje kod kuće. Zbog toga, podnosim ostavku koja stupa na snagu sutra u podne", rekao je predsjednik Nixon u svom govoru.

Sljedećeg dana, predsjednik Nixon je održao emocionalni oproštajni govor svojim suradnicima, prije odlaska iz Washingtona u svoj dom u južnoj Californiji.

XS
SM
MD
LG