Linkovi

4. kolovoza


4. kolovoza
4. kolovoza

1735. - porota oslobodila urednika novina od optužbi kleveta, utemeljivši princip slobode tiska

Četvrtog kolovoza 1735, porota u britanskoj koloniji New York oslobodila je urednika jednih novina, Johna Petera Zengera, optužbi za klevetu i protu-državnog djelovanja - koje je podnio kraljev guverner te kolonije. Bio je to prvi put u povijesti britanskih kolonija u Americi da je istinita tvrdnja bila prihvaćena kao argument obrane u slučaju klevete. List New York Weekly Journal bio je naime optužen da je uvrijedio kolonijalnu upravu i britansku vladu. Odvjetnik Johna Zengera, Andrew Hamilton, u svojoj je obrani iznio da se članci ne mogu smatrati klevetom, zbog toga što su istiniti. Hamilton je kasnije odao priznanje članovima porote za njihovu hrabrost – jer su Zengera oslobodili optužbi.

"Uspostavili ste plemenit temelj da osiguramo ono na što su nam priroda i zakoni dali pravo, a to je sloboda. Imamo pravo govoriti istinu jer na taj način razotkrivamo arbitrarnu silu I njoj se opiremo", rekao je gospodin Hamilton.

Ova je presuda temelj tradicije slobodnog tiska. U 18-om stoljeću bila je to prilično radikalna ideja. Slobodu tiska i slobodu govora kasnije je zajamčio američki Ustav.

XS
SM
MD
LG