Linkovi

31. kolovoza


31. kolovoza
31. kolovoza

1908. - Vrhovni sud donio odluku kojom je zadan snažan udarac radničkim sindikatima

Tridesetprvog kolovoza 1908, Vrhovni sud Sjedinjenih Država zadao je snažan udarac bojkotima, taktici kojom su se koristili radnički sindikati za vrijeme štrajkova. Bojkot je ime dobio po Ircu iz 19-og stoljeća po imenu Charles Boycott, čiji su sljedbenici odbili kupovati u trgovinama koje su bile u vlasništvu britanskih vlasnika koje su oni prezirali.

Vrhovni je sud jednoglasno presudio da je tvrtka United Hatters of North America prekršila neke zakone o poslovanju kada su podržali bojkot kompanije Danbury Hat.

Pitanje u ovom slučaju bilo je pravo radničkih sindikata da bojkotiraju proizvode onih kompanija protiv kojih štrajkaju. Kompanija je tvrdila da bojkot, u kojem su sudjelovali članovi drugih radničkih sindikata zbog radničke solidarnosti, koštao njihovu kompaniju stotine tisuća dolara.

Ova je odluka Vrhovnog suda prijetila da znatno oslabi radničke sindikate tako što bi ih učinila pravno odgovornima u slučaju tužbi za izgubljeni profit koje bi mogle podići privatne kompanije koje su pretrpjele gubitke usljed njihovih taktika.

1918. godine, Kongres je izglasao zakon kojim su organizirani radnički sindikati izuzeti kriminalne i civilne pravne odgovornosti za kršenje zakona o poslovanju.

XS
SM
MD
LG