Linkovi

30. kolovoza


30. kolovoza
30. kolovoza

1780. - general Benedict Arnold počinio jedno od najpoznatijih dijela izdaje u američkoj povijesti

Tridesetog kolovoza 1780, Benedict Arnold, general u američkoj revolucionarnoj vojsci, počinio je jedno od najpoznatijih djela izdaje u američkoj povijesti. General Arnold ušao je u tajni dogovor sa Britancima i dozvolio zauzimanje utvrde West Point, u New Yorku, kao i tri tisuće američkih vojnika koji su bili pod njegovom komandom. Njegova cijena bila je 20 tisuća britanskih funti, i regrutiranje u britansku vojsku.

Njegov je čin otkriven, te je Arnold prebjegao na britansku stranu u New York Cityiju, odakle je prebačen u Englesku 1781. godine, gdje je poživio jos deset godina u potpunoj sramoti.

Ironično, general Arnold bio je istinski heroj Američkog rata za neovisnost, prije nego je postao izdajnikom. Hrabno je predvodio svoje vojnike do pobjede u mnogim bitkama s Britancima. No, za njega se govorilo da je bio vrlo pohlepan čovjek, čija je slabost bila luksuzan život. Navodno je njegov razlog za pristanak na predaju West Pointa bio to što je trebao novac kako bi živio luksuznim životom, kojeg je htio, no nije si ga mogao priuštiti.

U Sjedinjenim je Državama njegovo ime postalo sinonim za izdajnika.

XS
SM
MD
LG