Linkovi

25. kolovoza


25. kolovoza
25. kolovoza

1916. - stvorena Nacionalna agencija za parkove

Dvadesetpetog kolovoza 1916. stvorena je jedna od najvećih američkih državnih agencija, Nacionalna agencija za parkove, kao dio ministarstva unutrašnjih poslova. Agencija je stvorena zakonom kojeg je izglasao Kongres, a potpisao predsjednik Woodrow Wilson. Cilj joj je bio upravljanje i konzervacija prirodnih blaga i povijesnih mjesta, kao i životinjskog svijeta koji u njima živi.

Jedan od zadataka također je bio da pruži užitak boravka u nacionalnim parkovima tako što će ih sačuvati netaknutima za buduće generacije.

Ova agencija zapošljava oko 20 tisuća stalnih, te privremene i sezonske radnike. Uz to, više od 125 tisuća volontera radi na skoro 400 lokacija, koje obuhvaćaju površinu od 34 milijuna hektara.

William Line, jedan od dužnosnika ove agencije, kaže da oni imaju vrlo široke ovlasti.

"Mi vodimo i održavamo Kip Slobode, ratišta iz Građanskog rata, Grand Canyon, i neke od ikona našeg prirodnog svijeta na zapadu zemlje, kao što su Yosemite, Yellowstone i Glacier. Mi upravljamo kulturnim resursima, zaštitom nacionalnih resursa. A sve to skupa predstavlja pravo bogatstvo za američku javnost. Zaista ne postoji niti jedna druga zemlja na svijetu koja ima ovoliko nacionalnih parkova koji predstavljaju njena bogatstva", kaže on.

Ova agencija također je odgovorna za održavanje obalnih područja Sjedinjenih Država, nekoliko predsjedničkih rodnih gradova i spomenika, kao i Bijele kuće u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG